zpět

Trh práce v USA zůstává silný

3.4.2024

Report od agentury ADP mapující přírůstek nových pracovních míst v soukromém sektoru amerického pracovního trhu opět vykázal lepší výsledek, než se čekalo. Americký dolar mírně posiluje.

Americký soukromý sektor vytvořil v březnu 184 tisíc pracovních míst, což je výsledek, který překonal odhady trhu ve výši 148 tisíc. Taktéž byl revidován únorový výsledek směrem nahoru na 155 tisíc, což je další známka pokračující odolnosti americké ekonomiky.

Zaměstnanci, kteří zůstali ve svém zaměstnání, se těšili 5,1% nárůstu mezd ve srovnání s loňským rokem, což odpovídá tempu z únorového reportu. Mzdové zisky pro osoby, které změnily zaměstnání, vzrostly na 10 %, což je druhý nárůst v řadě, přičemž největší nárůst byl zaznamenán ve stavebnictví (5,7 %), finančních službách (5,3 %) a výrobě (4,6 %).

Takto dobrý výsledek dává americkému Fedu opět další prostor k možnému odkladu snižování úrokových sazeb, záležet však bude jak dopadnou i ostatní příchozí makrodata. Tento týden nás ještě čekají údaje v rámci sledovaného reportu nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP), které budou zveřejněny v pátek, což by mohlo opět ovlivnit očekávání trhu ohledně červnového snižování sazeb ze strany Fedu. Americký dolar po zveřejnění mírně posiluje, kurz se na hlavním měnovém páru dostal k blízkosti 1,0780 EURUSD, vůči české koruně se pak aktuální kotace pohybují poblíž 23,50 USDCZK.