zpět

Těžaři bitcoinů prodávají BTC: je to varovné znamení pro bitcoin?

2.1.2024

Těžaři Bitcoinů prodávají své podíly v BTC, což by mohlo mít vliv na budoucí cenu Bitcoinu. Aktivita těžařů sice naznačuje medvědí náladu, ale zároveň poukazuje na ziskovost těžby na současných cenových úrovních. Další klíčovou událostí, kterou je třeba sledovat, je nadcházející snížení blokové dotace na polovinu, protože může ovlivnit dynamiku nabídky a poptávky po Bitcoinu. Přečtěte si více o tom, jak mohou akce těžařů a události spojené s půlením ovlivnit trh s kryptoměnami.

Těžaři bitcoinu (BTC) postupně snižují své podíly v BTC, protože cena bitcoinu se snaží překonat 46 000 dolarů. Podle údajů analytické společnosti Glassnode, která se zabývá analýzou na řetězci, pokračuje masové vyřazování Bitcoinů těžaři i na konci roku.

Těžaři bitcoinů se zbavují BTC?

V posledních měsících těžaři bitcoinů soustavně snižují své zůstatky BTC. Nejnovější údaje společnosti Glassnode ukazují, že během 24 hodin předcházejících 28. prosinci došlo v peněženkách těžařů k poklesu o 700 BTC. Od lokálního vrcholu 22. října se zůstatky těžařů snížily o 12 700 BTC.
K poklesu držby minerů došlo v období, kdy byl BTC/USD svědkem výrazného nárůstu ceny z 30 000 USD na téměř 45 000 USD, přičemž nakonec došlo ke konsolidaci na roční závěr svíčky.

Obchodník a komentátor sociálních médií Ali poukazuje na to, že výprodej těžařů by mohl potenciálně ovlivnit pokračování býčí ceny Bitcoinu. Na výrazné snížení zůstatků upozornil samostatnými čísly z analytické platformy on-chain CryptoQuant.

Pozoruhodným krokem je, že těžaři Bitcoinu jen za posledních 24 hodin prodali přes 3 000 BTC, což činí přibližně 129 milionů dolarů. Tento výrazný výprodej by mohl ovlivnit cenu BTC.

Ziskovost těžby bitcoinů

Těžaři bitcoinů se ve 4. čtvrtletí těšili zvýšeným příjmům, přičemž transakční poplatky prudce vzrostly spolu s nejvyššími úrovněmi ceny BTC od dubna 2022.
Charles Edwards, zakladatel Capriole Investments, kvantitativního fondu pro Bitcoin a digitální aktiva, zdůraznil současnou ziskovost těžebního sektoru. Na Twitteru napsal: "Těžaři Bitcoinů absolutně bohatnou," a poukázal na to, že když je cena těžaře na úrovni 64 tisíc dolarů, vydělávají navíc 50 % k ceně bitcoinu.
Edwards také poskytl graf zobrazující výrobní náklady versus ziskové marže pro jednotlivé Bitcoiny, který ukazuje, jak ziskovou se těžba stala.

Hrozící snížení hodnoty Bitcoinu na polovinu

Těžaři Bitcoinu očekávají nadcházející snížení blokové odměny, které povede ke snížení na polovinu z 6,25 BTC na 3,125 BTC. Tato událost, známá jako halving, se odehrává každých čtyř let a má dramatický vliv na ekonomiku Bitcoinu. Filbfilb naznačuje, že těžaři budou pravděpodobně akumulovat větší množství BTC před tímto snížením odměny, což může ovlivnit nabídku a poptávku na trhu.
Charles Edwards považuje rok 2024 za klíčový okamžik v historii Bitcoinu, kdy se stane nejtvrdším aktivem na světě. Očekává, že snížení míry inflace Bitcoinu na polovinu míry inflace zlata posílí jeho pozici jako uchovatele hodnoty. Tato předpověď zdůrazňuje, jak mnozí vnímají halving jako klíčový faktor pro budoucí vývoj a hodnotu Bitcoinu.

Je důležité si všimnout, že tento článek nenabízí konkrétní investiční rady a zdůrazňuje nutnost opatrnosti při finančních rozhodnutích. Čtenářům se doporučuje provádět vlastní výzkum a pečlivě zvažovat před přijímáním jakýchkoli finančních rozhodnutí. Tento předpokládaný přechodový bod v roce 2024 zdůrazňuje rostoucí důležitost Bitcoinu jako alternativního aktivu a možného uchovatele hodnoty v globálním finančním prostředí.