zpět

Tesla oznámila nižší než očekávané dodávky elektromobilů ve 3. čtvrtletí 2023, akcie TSLA mírně vzrostly

4.10.2023

Výroba a dodávky elektromobilů Tesla ve 3. čtvrtletí 2023 zaostaly za očekáváním Wall Street, ale společnost zůstává optimistická ohledně dosažení svého ročního cíle.

Tesla sice čelí silné konkurenci, ale i nadále zaujímá vedoucí postavení na trhu s elektromobily a investuje do dobíjecích stanic, výroby baterií a vylepšování automobilového softwaru. Třeba se připravit na oznámení finančních výsledků společnosti 18. října této informace by mohli být klíčové k dalšímu vývojů ceny akcii. Tento článok odkrýva tajemství úspěchu společnosti Tesla a zabývá se i silné konkurenceschopnosti Tesly na vyvíjejícím se trhu.

Akcie společnosti Tesla Inc. (NASDAQ: TSLA) uzavřely pondělní obchodování na hodnotě 251,60 USD, což je o 0,55 % více než při zahájení obchodování. Co však skutečně upoutalo pozornost všech, bylo nejnovější oznámení společnosti Tesla týkající se výsledků výroby a dodávek elektromobilů za třetí čtvrtletí (Q3 2023).

Dodávky společnosti Tesla ve 3. čtvrtletí 2023

Ve 3. čtvrtletí 2023 vyrobila Tesla celkem úctyhodných 430 488 elektromobilů a svým nedočkavým zákazníkům dodala 435 059 kusů. Poptávka zůstává vysoká, v čele s modelem 3/Y který je podstatně cenově dostupnejší než jej silnejší sourozenec. Tento oblíbený model si v tomto čtvrtletí připsal výrobu 416 800 kusů a dodal 419 074 kusů. Mezitím Model S/X vykázal výrobu 13 688 a zákazníkům dodal 15 985 kusů.

Ačkoli tato čísla nejsou ničím, čemu by se dalo posmívat, nesplnila očekávání Wall Street. Analytici podle průzkumu společnosti StreetAccount předpovídali, že Tesla během tohoto čtvrtletí dodá 461 640 elektromobilů. Tesla však zůstává optimistická ohledně dosažení svého ročního cíle výroby a dodávek, který činí přibližně 1,8 milionu kusů.

V reakci na mírně nižší objemy společnost Tesla vysvětlila: "Postupný pokles objemů byl způsoben plánovanými odstávkami pro modernizaci továrny, jak bylo uvedeno v posledním hovoru k výsledkům. Náš cíl objemu pro rok 2023 ve výši přibližně 1,8 milionu vozů zůstává nezměněn."

Tesla a výhled trhu

Společnost Tesla si bezpochyby vydobyla pozici předního hráče v odvětví elektromobilů s tržní kapitalizací přibližně 794 miliard USD. Navzdory celosvětovému přechodu od spalovacích motorů k elektrickým nebo hybridním modelům společnost Tesla nadále překonává své konkurenty. Investoři netrpělivě očekávají finanční výsledky společnosti za 3. čtvrtletí, jejichž zveřejnění je naplánováno na 18. října.

Přestože společnost Tesla dosáhla působivého pokroku, čelí tvrdé konkurenci, zejména ze strany nově vznikajících společností vyrábějících elektromobily v Číně. Jedním z takových konkurentů je společnost NIO Inc (NYSE: NIO), která se může pochlubit více než sedmi modely s konkurenceschopnými výkonovými vlastnostmi a v ten nejhlavnější problém v kterém zapadne státy stále nedokážu konkurovat čím je obstarávací cena vozidla. Aby si Tesla udržela konkurenceschopnost a relevantnost na globálním trhu, byla nucena neustále snižovat své ceny.

Kromě konkurenceschopných cen se společnost Tesla zaměřila na rozšiřování nabíjecích stanic, zlepšování výroby baterií a zdokonalování automobilového softwaru. Tesla také disponuje bohatým lidským kapitálem v oblasti informačních technologií. Společnost také využila federálních daňových úlev, včetně úvěru ve výši 7,5 tisíce dolarů na nové vozy Model 3, Model Y a některé vozy Model X zakoupené po 31. prosinci v Spojeních státech amerických.