zpět

Švýcarský finanční úřad vyšetřuje Thomase Gottsteina, bývalého generálního ředitele Credit Suisse

6.7.2023

Thomas Gottstein je vyšetřován kvůli jeho podílu na krachu skupiny fondů v hodnotě 10 miliard dolarů (8,9 miliardy švýcarských franků), které byly propojeny s kontroverzním bankéřem Lexem Greensillem.

Poté, co dozorčí úřad nad finančním trhem rozhodl (dale jen “finanční úrad”), že instituce vážně porušila povinnosti v oblasti řízení rizik a také ve financování dodavatelského řetězce Greensill Capital, začal finanční úřad vyšetřovat čtyři zaměstnance Credit Suisse.

Mluvčí finančního úřadu a banky UBS, která Credit Suisse odkoupila, se odmítli vyjádřit. Thomas Gottstein také odmítl případ komentovat.
Banka však v únoru 2022 oznámila, že tato zjištění nechce zveřejnit s ohledem na probíhající ozdravný proces a právní složitost celé záležitosti. Credit Suisse se stále snaží získat zpět peníze investorů ve fondech a vede řadu právních sporů.

V únoru loňského roku Credit Suisse oznámila, že v případech, kdy to představenstvo považovalo za nezbytné, byla přijata opatření proti řadě osob.
Podle osoby obeznámené se situací v důsledku toho opustilo banku asi deset zaměstnanců, ačkoli Gottstein byl zbaven viny.
Eric Varvel, který vedl oddělení správy aktiv, které spravovalo fondy Greensill, odstoupil z banky v prosinci 2021.

Pravomoc finančního úřadu je omezená.


Schopnost finančního úřadu trestat banky je omezená, protože nemůže regulovaným institucím ukládat pokuty. Jednotlivé sankce často vedou k zákazu poskytování finančních služeb na určitou dobu, ale zřídka na celý život.

Zánik společnosti Greensill Capital v březnu 2021 vedl k tomu, že banka Credit Suisse zmrazila a zrušila skupinu fondů v hodnotě 10 miliard dolarů, které banka klientům prezentovala jako bezpečné investice.

Před fúzí s UBS dostal finanční úřad Credit Suisse pokutu za nedostateční řízení rizik a zjevné střety zájmů. Podle únorového prohlášení finančního úradu Credit Suisse poskytla zejména částečně nepravdivá a příliš pozitivní prohlášení týkající se procesu výběru pohledávek a expozice fondů vůči některým dlužníkům.

Credit Suisse již dříve uvedla, že investorům bylo vráceno přibližně 6,8 miliard dolarů z fondů Greensill, a minulý měsíc banka souhlasila s vyplacením dalších 200 milionů dolarů investorům do svých fondů pro financování dodavatelského řetězce.