zpět

Švédsko jako ekologická supervelmoc přichází s převratným řešením těžbou Bitcoinu

23.8.2023

Představte si situaci, kde těžba Bitcoinů nejen generuje bohatství, ale také přispívá k udržitelné budoucnosti. Taková budoucnost se stává skutečností díky nedávnému otevření datového centra pro těžbu Bitcoinů ve Švédsku, které je poháněno vodní energií. Genesis Digital Assets Limited, globální těžební společnost a datové centrum, využila k založení svého nového provozu prosperující přebytek obnovitelné energie ve Švédsku.

Revoluce v oblasti obnovitelných zdrojů energie ve Švédsku

Nové švédské datové centrum pro těžbu Bitcoinů je strategicky umístěno v blízkosti vodní elektrárny Porjus, což zajišťuje, že veškerá spotřeba elektřiny je poháněna obnovitelnou energií. Zařízení pracuje s výkonem přibližně 8 MW a může se pochlubit rychlostí hashování přibližně 155 petahashe za sekundu. S 1 900 nasazenými stroji na těžbu Bitcoinů má datové centrum významně ovlivnit toto odvětví.

Švédsko je velmocí v oblasti obnovitelných zdrojů energie

Švédsko vyniká jako světový lídr ve výrobě elektřiny na obyvatele. Díky rozsáhlým zdrojům jaderné a vodní energie, zejména v severních oblastech, vyrábí země téměř veškerou elektřinu z obnovitelných zdrojů. Bohatá dostupnost čisté energie v kombinaci s odlehlou polohou činí ze Švédska ideální destinaci pro těžaře Bitcoinů, kteří hledají cenově dostupná a udržitelná energetická řešení.

Využití neprobádaného těžebního potenciálu

Rozšiřování těžebních operací Bitcoinů v severní Evropě, včetně Švédska, je součástí širšího trendu. V zemích, jako je Švédsko, Finsko a Norsko, je těžba díky přebytkům energie a záporným cenám energie ekonomicky výhodná. Tyto země představují pro těžaře nevyužitou příležitost, jak využít obnovitelné zdroje energie, například vodní elektrárny, a optimalizovat své provozy.

Těžba Bitcoinů pro udržitelnou budoucnost

Navzdory všeobecnému přesvědčení není těžba Bitcoinů energeticky náročné odvětví. Podle cambridgeského centra pro alternativní finance spotřebuje těžba Bitcoinů méně než 0,7 % celosvětové energie. Rostoucí využívání obnovitelné energie v těžebním odvětví, včetně nového švédského datového centra, navíc dále snižuje uhlíkovou stopu tohoto odvětví. Využitím síly čisté energie se těžba Bitcoinů postupně přizpůsobuje cílům udržitelnosti a odpovědnosti vůči životnímu prostředí.

Výhoda severské Evropy

S tím, jak si stále více těžařů uvědomuje výhody obnovitelné energie a využívá zdroje severských evropských zemí, se tento region stává centrem udržitelné těžby kryptoměn. Generální ředitel společnosti Vattenfall, největšího švédského výrobce energie, podporuje těžbu Bitcoinů za účelem vyrovnávání sítě. Tato spolupráce mezi energetickými společnostmi a krypto průmyslem ukazuje potenciál využití čisté energie pro stabilnější, efektivnější a prosperující budoucnost.

Švédské datové centrum pro těžbu Bitcoinů poháněné vodní energií představuje milník na cestě k udržitelné těžbě kryptoměn. Využitím přebytku obnovitelné energie v zemi mohou těžaři dosáhnout ekonomického úspěchu a zároveň minimalizovat svůj dopad na životní prostředí. Tento inovativní přístup ukazuje, že čistá energie má potenciál způsobit revoluci v budoucnosti kryptoměn. S tím, jak bude více zemí a společností investovat do řešení obnovitelné energie, se můžeme těšit na ekologičtější a udržitelnější odvětví těžby Bitcoinů.