zpět

Svatomartinské nadělení

14.11.2022

Inflace zamávala trhy. Svět kryptoměn se pořádně otřásá. Stáváme se svědky dominového efektu? Eurodolar nejvýše od srpna 2022. 1,036 EURUSD.

V pátek bylo svatého Martina. Legenda o něm je spojena s prvním sněhem, ochutnávkou mladého vína a šťavnatou husí pečínkou. Náš imaginární hrdina ale letos nedorazil na bílém oři, nýbrž na pořádně splašené inflační kobyle… Zpomalení růstu cenové hladiny u nás doma i za oceánem neskutečně zamávalo trhy a údiv střídal překvapení jak na běžím pásu. O nejednoznačnosti tuzemských výsledků už bylo napsáno mnohé. Nezbývá tedy než domácímu týmu držet pěsti a vyčkat na konec roku, kdy bude finišovat plošná vládní podpora domácnostem v oblasti energií. Americká inflace to už je jiný šálek kávy. Zpomalení hlásá i její jádrová složka a éterem se začínají šířit „zaručené zprávy“ o zpomalování tempa růstu úrokových sazeb ze strany amerického Fedu.

Svět kryptoměn se pořádně otřásá v základech. V pátek vyhlásila v USA krach americká kryptoměnová burza FTX přidružený fond Alameda Research a přibližně 130 dalších společností. Firma v posledních dnech čelila náporu svých vkladatelů a nebyla schopná dostát svým závazkům. Vše vyvrcholilo vyhlášením bankrotu a samozřejmě otřáslo důvěrou trhu. Vklady zde nejsou pojištěny a tato událost ještě více srazila ceny kryptoměn a virtuálních tokenů.

Pojďme ještě na skok do Evropy. Inflace v Německu zatím nepolevuje a zůstává na dvouciferných hodnotách. Během října se vyšplhala na 10,4 procenta. Na vině je především růst cen energií a potravin. Koruna se v pátek obchodovala za 24,27 až 24,31 EURCZK.

Amerika v pátek slavila Den válečných veteránů. Z druhé strany Atlantiku k nám dorazila jen spotřebitelská důvěra měřená michiganskou univerzitou. Ta podle předběžných odhadů poklesla na 54,7 bodu. Trhy počítaly s poněkud mírnějším propadem na 59,5 bodu z 59,9 bodu naměřených během října a poukázaly tak na oslabení americké poptávky. Americký dolar pokračoval v poklesu a eurodolar se díky tomu dostal na nejvyšší úroveň od srpna 2022.

Více k očekávaným událostem ZDE