zpět

Sváteční obchodování potopilo korunu

7.7.2023

Koruna během svátků prudce oslabila, značné ztráty utržily i další měny středoevropského regionu. Ze Spojených států dorazila nečekaně silná makrodata.

Naší domácí měně se v průběhu státních svátků příliš nedařilo, z úterních hodnot 23,75 EURCZK se kurz během posledních dvou dní vyšplhal až k 23,90 EURCZK. Oslabení se nevyhnuly ani další měny středoevropského regionu, maďarský forint výrazně ztratil z úrovně 374 EURHUF až nad 385,50 EURHUF, polský zlotý oslabil z hladiny 4,44 EURPLN až nad 4,5 EURPLN. Polské měně nepomohlo ani zasedání tamní centrální banky, která dle očekávání ponechala sazby na stávající úrovni, více informací však bude zveřejněno na dnešní tiskové konferenci.

Obchodování na hlavním měnovém páru bylo vcelku poklidné. Kurz se během posledních dvou dní pohyboval ve stabilním rozmezí 1,0850 až 1,0900 EURUSD. Ačkoliv příchozí makrodata ze Spojených států vykázala solidní výsledky, v souhrnu americký dolar mírně oslabil. Nejdříve byl zveřejněn poměrně jestřábí zápis z posledního jednání Fedu, včerejšek pak patřil reportu ADP a indexu nákupních manažerů ze služeb od ISM. Soukromé podniky v USA v červnu nečekaně vytvořily 497 tisíc pracovních míst, což je nejvíce od února 2022 a výrazně nad prognózami ve výši 228 tisíc. PMI index ISM ze služeb v červnu vzrostl na 53,9 bodu, což ukazuje na nejsilnější růst v tomto sektoru za poslední čtyři měsíce a zároveň se jedná o výsledek, který výrazně překonal tržní odhady. Příchozí data tak opět lehce zvyšují sázky na další růst sazeb ze strany amerického Fedu, během dnešního odpoledne dorazí další sledovaná data z pracovního trhu, tentokrát tradiční NFP report.

Více k očekávaným událostem ZDE