zpět

Super Mario

18.7.2022

Jižní křídlo eurozóny v ohrožení. Euro nadále pod tlakem. Energetická krize v Evropě. Koruna pod ochranou ČNB.

Třetí největší ekonomika Evropy zažívá krušné časy. Italský premiér Mario Draghi ve čtvrtek oznámil svou rezignaci. Agentura Reuters uvedla, že Draghi už nechce stát v čele kabinetu, který ztratil podporu jedné z klíčových koaličních stran. Draghiho vláda vyšla vítězně z hlasování o důvěře, zástupci koaličního Hnutí pěti hvězd se ale zdrželi hlasování. Důvodem sváru je vládní balík opatření na podporu domácností a firem ve výši 23 mld. euro. Hnutí pěti hvězd s podobou balíku nesouhlasilo a v senátu se zdrželo hlasování. Vláda totiž spojila hlasování o finančním balíku s hlasováním o důvěře. Italský prezident Sergio Mattarella demisi odmítl a požádal Draghiho o hledání další podpory v parlamentu. Připomeňme, že Mario Draghi v minulosti působil jako šéf ECB a patří k významným osobnostem Evropy. Ve vleku událostí jako energetická krize v Evropě, vysoká inflace, dřívější odchod Borise Johnsona z funkce, je to jen další zkouška, které se Evropa musí postavit.

Nejsledovanější měnový pár eurodolar se celý pátek pohyboval nad 1 a euro tak odcházelo na víkend v roli vítěze. Pátek byl na makrodata jeden z těch chudších. Dopoledne z eurozóny dorazila bilance zahraničního obchodu za květen, ta skončila deficitem 35 mld. euro. Odpoledne patřilo sérii dat z USA. Maloobchodní tržby v červnu vzrostly o 1 % a poukázaly tak na odolnost amerických spotřebitelů, kteří i přes vysokou inflaci nadále „vesele“ utrácejí. Průmyslová výroba v červnu meziměsíčně klesla o 0,2 %, přitom se počítalo s jejím růstem o 0,1 %. Index spotřebitelské důvěry michiganské univerzity skončil lehce v plusových bodech a éterem už se šíří sázky na další zvyšování sazeb ze strany Fedu.

Česká koruna nadále zůstává ve vlivu centrální banky, která ji svými intervencemi posiluje, V pátek jsme se vezli spíše na vlně slábnoucí koruny, euro se dostalo až na hodnotu 24,58 EURCZK. Americký dolar se v pátek obchodoval až za 24,45 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domova zůstává pro dnešní den makroekonomický kalendář prázdný, Polsko zveřejní jádrovou inflaci za červen.

Očekávané finanční události v Evropě

Z eurozóny se dnes žádných dat nedočkáme.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku nás dnes nic velkého nečeká, ale jak všichni víme, dolaru