zpět

Studená sprcha - Češi v květnu v utrácení dupli na brzdu

11.7.2022

Domácí maloobchodní tržby meziročně klesly o 6,9 % a meziměsíčně se snížily o 2,3 %. Vysoká míra inflace snižuje apetit Čechů utrácet, reálné příjmy klesají.

Češi se omezují ve výdajích. Za nepotravinářské zboží utratili o 7,6 % méně než loni, za potraviny o 6,3 % a za pohonné hmoty o 5,2 %. Nejhůře na tom byli maloobchodníci s oblečením a obuví. Jim meziročně tržby klesly o 15,3 %. Spotřebitelé utratili také o 14,8 % méně za sport a rekreaci, o 9,8 % klesly tržby obchodníkům s počítači a komunikačním zařízením. Internetovým obchodům klesly tržby o 10,1 %.

Inflace půjde dál nahoru. Válka na Ukrajině bude pokračovat a rozhodně to nevypadá na rychlé řešení. Ceny pohonných hmot, elektřiny a tepla zejména v zimních měsících budou katapultovat inflaci nad 20% růst. Brzdit ho může vyšší srovnávací základna s předchozím rokem, takže v roce 2023 už se ceny budou zvyšovat znovu o něco mírněji.

Jediné, co stojí v cestě ještě vyšším omezením ve spotřebě Čechů je nezaměstnanost. Ta je stále velmi nízká a nezdá se, že by se na tom mělo v nejbližších měsících něco zásadního změnit. Koncem roku může být však situace už výrazně horší s tím, jak budou končit sezónní práce. Data o červnové nezaměstnanosti dorazí zítra.

Zatímco v 1.Q letošního roku se reálné platy snížily o 3,6 %, ve druhém čtvrtletí to bude nejspíš ještě vyšší propad. Reálně si tak Češi koupí za své peníze méně a méně. Vzhledem k rostoucí inflaci by nebylo velkým překvapením, kdyby se reálné mzdy ve 2.Q snížily o více než 5 %.