zpět

Stříbro nejlevnější za poslední dva roky

24.6.2022

Cena stříbra se nyní pohybuje v těsné blízkosti hladiny 21,15 USD/unci, což znamená, že se nacházíme na stejné hodnotě jako téměř přesně před dvěma lety. Tehdy mělo však stříbro potenciál k růstu, jaký nyní nemá.

Ten, kdo na začátku pandemie v roce 2020 investoval do stříbra a spekuloval, že se v dobách nejistoty zvedne poptávka po drahých kovech, se nespletl. Ani o dva měsíce později se stříbro obchodovalo za více než 29 USD/unci.

S postupným uklidněním situace se jeho cena stáčela zpět dolů, a i když je tento drahý kov nezbytný v řadě průmyslových odvětvích a jeho cena by se tak měla spíše šplhat nahoru, opak je pravdou.

Kromě průmyslového využití funguje i jako uchovatel hodnoty a spekulativní komodita, a právě to je kámen úrazu. Fed zvedá sazby a před námi je ještě dlouhá řada utažení měnových podmínek, takže dolar se bude i v budoucnu jevit jako výnosnější aktivum. Navíc se trend zpřísňování měnových podmínek netýká zdaleka jen dolaru, ale prakticky všech dalších měn. Dochází tedy k přelévání finančních prostředků mezi aktivy, kdy investoři ukončují své pozice na stříbře a alokují své prostředky jinam.

Obrat přijde, ale nebude to hned. Jakmile se přiblíží doba, kdy Fed začne zpomalovat své zvyšování úrokových sazeb a bude vidět jeho konec, přestože sazby budou výrazně výš, než jsou dnes, stříbro může opět nabrat na síle. Do té doby je pravděpodobné, že opětovný atak úrovně 30 USD/unci nepřijde. Krátkodobě se sice může dostat na silnější úrovně tím, jak aktuálně ukončované pozice jiní hráči na trhu začnou znovu otevírat a spekulativně stříbro nakupovat. Objem těchto obchodů však nejspíš nedokáže zvrátit trend a otočit paradigma na trhu, které je nyní nastaveno ve prospěch více úročeného dolaru.