zpět

Středa pomohla rizikovějším aktivům

2.12.2021

Averze k riziku včera poklesla. V eurozóně bude zveřejněn rekordně vysoký výsledek růstu cen průmyslových výrobců. Také dorazí data z amerického trhu práce.

Středeční obchodování se obecně neslo na optimistické vlně, které pomohly především pozitivní výsledky z druhé strany Atlantiku. Americký trh práce v listopadu vytvořil 534 tis. nových pracovních míst a očekávání mírně překonal. Výrazně optimistickými výhledy se prezentovaly i oba včera zveřejněné listopadové výsledky indexu nákupních manažerů ve výrobě a byli jsme tak svědky částečné korekce předchozích ztrát akciových burz. Koruna odpoledne atakovala hranici 25,40 EURCZK, zisky ale neudržela a obchodování nakonec uzavřela na 25,47 EURCZK. Polský zlotý i maďarský forint se včera „předvedly“ více, když proti euru zpevnily o více než procento. V případě těchto dvou zemí se spekuluje na výraznější utahování měnové politiky. Pro dnešek od koruny očekáváme setrvání v pásmu 25,40 – 25,55 EURCZK.

Proti dolaru koruna dokázala včera mírně zpevnit. Ráno se dal dolar pořídit za necelých 22,60 USDCZK a s koncem obchodování byl o 10 haléřů levnější. Důvodem byla obecně ztrácející severoamerická měna, která včera odepisovala předešlé zisky na úkor rizikovějších aktiv. Od dolaru dnes očekáváme obchodování v rozmezí 22,45 – 22,60 USDCZK.

Z domova
Ze střední Evropy dnes žádné důležité makroekonomické výsledky nedorazí.

Z Evropy
Hodinu před polednem bude zveřejněna říjnová míra nezaměstnanosti za celou eurozónu. Ve větší pozornosti než dříve se již několik měsíců ocitá také Index cen výrobců (PPI). Očekává se naprosto bezprecedentní meziroční nárůst cen ve výrobním sektoru dost možná dosahující hodnoty 20 %.

Z USA
Kromě obvyklých čtvrtečních dat z amerického trhu práce v závěru středoevropské seance vystoupí hned několik představitelů americké centrální banky FED.