zpět

Strašák s názvem stagflace

23.3.2022

Stagflace nastává při souběhu dvou faktorů - vysoké inflace a nízkého, nebo dokonce žádného ekonomického růstu. Dosavadní růst domácí ekonomiky není ničím závratným, ale během letošního roku je pravděpodobné, že tempo zpomalí a pak se bude dát hovořit o stagflaci. Inflace totiž bude dál nabírat na síle, ceny tedy ještě porostou.

Když J. Rusnok hodnotil ekonomický výkon domácí ekonomiky pro letošní rok naznačil, že by se mohl růst pozastavit a HDP by v ČR skutečně stagnovalo. I kdyby však došlo ke stagnaci ekonomického růstu, nebylo by to ničím tragickým. Zvykli jsme si na neustálý růst a udělali si z něj jakousi modlu.

Jako Evropa jsme zaujali postoj vůči Rusku v podobě sankcí v reakci na jeho agresi na Ukrajině. Je liché se domnívat, že sankce dopadnou jen na Rusko. Toto morální stanovisko zaplatíme, ale je jasné, že ve výsledku se ukáže jako správná volba.  

Ceny ještě letos porostou. Válka na Ukrajině je hlavním faktorem jejich růstu, a i kdyby skončila dnes, bude trvat měsíce, než se situace s cenami uklidní. Není totiž jasné, jak se Evropa postaví k otázce poválečných vztahů s Ruskem.

Pokud se Evropa rozhodne aktivně odklonit od energetické závislosti na Rusku bude to bolet, ale dlouhodobě je to jediné správné řešení. Pak je tu ještě varianta vleklého konfliktu, ale státy EU mají ještě možnost přitvrzovat sankce. V obou případech ceny porostou a Češi by měli už dnes mnohem výrazněji uvažovat nad svými výdaji.