zpět

Statistika maloobchodu v USA v září stagnovala

14.10.2022

Maloobchodní tržby ve Spojených státech nezaznamenaly v meziměsíčním srovnání žádnou změnu. Většinové očekávání trhu počítalo s růstem o 0,2 %.

Tržby klesly v odvětví motorových vozidel a dílů, stavebního materiálu a taktéž pohonných hmot. V meziročním srovnání tržby vzrostly o 8,2 %, což představuje nejnižší nárůst od dubna letošního roku, ovšem je zapotřebí připomenout, že statistika o maloobchodních tržbách není očištěná o inflaci, jedná se tak spíše o nominální údaj.

Za revidovaným růstem 0,4 % meziměsíčně z minulého měsíce do jisté míry stál i pokles cen pohonných hmot, ale také dobré výsledky z pracovního trhu. Naopak horšímu výsledku v září než očekávaly trhy pomáhá zejména přetrvávající tlak na růst cen nebo cyklus zvyšování úrokových sazeb. Včerejší zpráva o spotřebitelské inflace, která opět zvýšila sázky na další utahování sazeb ze strany Fedu, a to i přes to, že již čtvrtý měsíc v řadě růst cen v USA polevuje na rychlosti, výsledek 8,2 % meziročně předčil tržní konsenzus. Důvodem proč nadále přetrvávají obavy z dalšího růstu cenové hladiny hledejme v jádrové složce, kterou žene nahoru zejména síla domácích cenových tlaků. Je tak možné, že Fed v budoucnu přistoupí ještě k razantnější utahování měnové politiky, pokud tedy nebude nad americkou ekonomikou viset ještě větší riziko hlubší hospodářské recese. Kurz dolaru po zveřejnění zprávy oslabuje k úrovni 0,9800 EURUSD.