zpět

Stagnace koruny pokračuje

24.6.2022

ČNB zřejmě opět brání koruně v dalším oslabování, kurz se tak drží stále ve velmi úzkém rozmezí. Makroekonomický kalendář dnes žádné zvlášť zajímavé události nenabídne.

Koruna po středečním zvýšení úrokových sazeb nezaznamenala žádnou příležitost k výraznějšímu pohybu a kurz vůči euru spíše oslabuje okolo hranice 24,75 EURCZK. Mírně vyšších ztrát jsme byli svědky na poli ostatních středoevropských měn, a tak stagnace kurzu koruny může vytvářet spekulace ohledně dalších zásahů ČNB na devizovém trhu. Na páru s americkým dolarem se česká koruna dokázala udržet okolo 23,50 USDCZK, aktuální kotace se pohybují lehce pod touto hranicí. Přetrvávající inflační tlaky a možný odklon politiky vysokých sazeb a intervencí po nástupu Aleše Michla do pozice guvernéra nedává do budoucna příliš argumentů koruně k výletu na silnější úrovně, lze tak očekávat mírně vyšší riziko dalšího oslabování.

Včerejší data indexu nákupních manažerů PMI z evropských zemí spíše zklamala, společná evropská měna tak včera vůči americkému dolaru odepsala téměř 1 %. Dalším ztrátám eura by mohly zabránit optimističtější hodnoty německého indexu podnikové důvěry Ifo. Kurz na hlavním měnovém páru EURUSD se pod hranici 1,0500 neohřál příliš dlouho a aktuálně se pohybuje zpátky okolo úrovně 1,0530 EURUSD. Akciové indexy se tento týden vezou na vlně pozitivního sentimentu, ceny komodit v čele s ropou, zlatem a zemním plynem dále klesají.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z tuzemska dorazí data spotřebitelské důvěry za červen. Polsko nabídne květnovou míru nezaměstnanosti.

Očekávané finanční události v Evropě

Německo zveřejní červnové hodnoty Ifo indexu podnikové důvěry. V rámci eurozóny vystoupí se svými projevy někteří členové centrální banky.

Očekávané finanční události ve světě

Ze Spojených států dnes dorazí méně kurzotvorná data z realitního trhu a finální hodnoty červnového Michiganského spotřebitelského sentimentu.