zpět

Spotřebitelská inflace v USA zpomaluje

10.8.2022

Růst cen v USA zbrzdil v červenci na hodnotu 8,5 % meziročně, analytici přitom čekali mírnější zpomalení pouze na 8,7 % z předchozích 9,1 %, výsledek tak okamžitě přispěl k vyšším sázkám na mírnější růst úrokových sazeb v září.

Po tom, co první výsledky růstu amerického HDP ukázaly na technickou recesi a zároveň trhy očekávaly i zhoršené výsledky z pracovního trhu, začalo se více počítat spíše s mírnějším postupem Fedu při příštím setkání měnového výboru. Páteční údaje však ukázaly, že američtí zaměstnavatelé minulý měsíc najímali mnohem více pracovníků, než se očekávalo, což zvýšilo sázky na výraznější zvýšení sazeb na zasedání v září. Velká pozornost obchodníků se tak dnes soustředila na červencový výsledek indexu spotřebitelských cen v USA, který potvrdil zmírnění růstu cen z předchozích 9,1 % na 8,5 % v meziročním vyjádření.

Obecně se očekávalo, že růst cen zpomalí, ovšem výsledek předčil i odhady analytiků. Ti počítali, že jádrová inflace, která odstraňuje více volatilnější ceny potravin a energií, zrychlí na 6,1 % z 5,9 %, čímž by přerušila tři měsíce zpomalování a potvrdila, že se vysoká inflace šíří po celé ekonomice. V červenci ale jádrová inflace stagnovala na hodnotě 5,9 % v meziročním vyjádření, tedy beze změny oproti předchozímu měsíci a pod tržními prognózami 6,1 %. Je to nejnižší hodnota za posledních šest měsíců, kdy se zpomalení růstu dočkal zejména sektor energetiky a cena benzínu, naopak ceny potravin pokračovaly v růstu.

Po tomto výsledku se značně obměnila očekávání zvyšování sazeb na zasedání Fedu v září. Guvernér Powell na posledním setkání měnového výboru jasně potvrdil, že bude vhodné dalšího utažení měnových podmínek, zejména pokud dorazí tomu odpovídající data z pracovního trhu a zároveň růst cenové hladiny zrychlí nad tržní konsenzus. Trhy ze dvou třetin aktuálně čekají růst sazeb pouze o 50 bazických bodů, přičemž ještě dnes ráno se počítalo s navýšením o 75 bodů. Kurz eurodolaru se již třetí týden drží v 150 bodovém rozpětí od 1,010 až 1,025 EURUSD, bezprostředně po zveřejnění americké inflace dolar oslabil nad 1,0330 EURUSD.