zpět

Spotřebitelská inflace nejvyšší od roku 1998

11.3.2022

Domácí spotřebitelská inflace na novém maximu. Po většinu dne včera koruna lehce oslabovala. Dnes domácí výsledek průmyslové produkce.

Čtvrteční seance nepřinesla koruně rozšíření středečních zisků. Domácí měna, stejně jako zbylé regionální měny, část předešlých zisků odevzdala a z ranní hodnoty 25,15 EURCZK oslabila na odpoledních 25,37 EURCZK. Koruna opět potvrdila, ve srovnání s polským zlotým a maďarským forintem, větší stabilitu a v procentním vyjádření oslabovala z regionálních platidel včera nejméně. V závěru seance došlo k obratu trendu a koruna zpevnila k úrovni 25,20 EURCZK.

Výsledek domácí únorové spotřebitelské inflace překonal očekávání. Počítalo se s meziročním nárůstem cen položek spotřebního koše o 10,4 %. I tento výsledek by znamenal nejvyšší nárůst od června 1998, ale Český statistický úřad zveřejněnou hodnotou 11,1 % i už tak vysoké očekávání ještě překonal. Pro další měsíce se zatím nedá příliš očekávat korekce i vzhledem k obrovskému nárůstu cen vybraných komodit v posledních dvou týdnech.

Proti dolaru koruna včera lehce slábla z důvodu obecně posilujícího dolaru. Zatímco dopoledne euro proti dolaru chvilkově zpevnilo až nad hranici 1,1100 EURUSD, po zbytek dne opětovně vzrůstal zájem o severoamerickou měnu, která zpevnila až pod 1,1000 EURUSD. Pro korunu to znamenalo intradenní pohyb v mantinelech 22,77 – 23,05 USDCZK.

Z regionálních dat dnes stojí za zmínku pouze domácí výsledky stavební a průmyslové produkce.

Kromě finálního výsledku únorové německé spotřebitelské inflace dnes dorazí data především z Velké Británie, kde budou zveřejněny výsledky průmyslové produkce, obchodní bilance a lednového HDP.

Ve srovnání se včerejškem je dnešní americký kalendář téměř prázdný, dočkáme se pouze předběžného výsledku spotřebitelské důvěry zveřejňované michiganskou univerzitou.