zpět

Spotřebitelská důvěra v Německu je nejhorší v historii

27.4.2022

Spotřebitelská důvěra Němců za květen prudce klesla a daleko zaostala za očekáváním trhů, když se propadla hlouběji do červených čísel a sice až na -26,5b, což je nejnižší úroveň v historii.

Domácí ekonomika má silnou tendenci se umět vypořádat s mnohými negativními vlivy, ale pokles útrat Němců, potažmo domácích spotřebitelů je něco, s čím si nemusí poradit tak lehce.

Prakticky za všemi problémy stojí ruská agrese na Ukrajině. Rok 2022 měl být rokem zotavení po covidových letech a vše nasvědčovalo tomu, že to tak skutečně bude. Válka na Ukrajině ale vše změnila. Rostoucí ceny prakticky veškerého zboží a potenciální obavy o nedostatek ropy a plynu v kombinaci s jejich robustním nárůstem cen v budoucnu drtivě dopadají na očekávání a náladu spotřebitelů.

Pokud dojde k zavření kohoutů ropy a plynu z Ruska, jejich nynější vysoké ceny budou jen slabým odvarem toho, co by mohlo přijít. Evropa si zatím vybírá to jednoduché řešení situace, tedy dělá vše pro to, aby udržela dodávky těchto komodit v plném rozsahu. V případě, že se Evropa sama dobrovolně odřízne nebo to udělá Rusko, poletí ceny ještě výš a to razantním způsobem. 

Jakmile Němci dupnou na brzdu ve svých útratách nutně to ovlivní také poptávku po zboží doma, protože pro domácí výrobce je Německo hlavním obchodním partnerem. Do Německa vyvážíme přibližně 30 % veškerého exportu. Omezení německých objednávek by mohlo vést ke snižování produkce v ČR, což bude mít za následek v lepším případě zabrzdění náboru nových zaměstnanců. V horší variantě propouštění stávajících.