zpět

Spotřebitelská důvěra nejnižší za 9 let

24.3.2022

Březnová data budou pod drobnohledem analytiků i trhů, protože na nich už bude jasně patrný dopad války na Ukrajině. A jejich dopad je drtivý. Dnes vydaná březnová spotřebitelská důvěra klesla na 82,4b., což je nejnižší číslo od ledna 2013. Důvěra podnikatelů klesla jen na 99,5b. a drží se tak ve slušné kondici.

Strmému pádu spotřebitelské důvěry se nelze divit. Výrazně vzrostl počet domácností, které v následujících 12 měsících očekávají zhoršení své finanční situace. Hlavním důvodem je pochopitelně růst cen a výhled dalšího vývoje zdražování dělá jen další vrásky na čele.

Zdražuje prakticky všechno, od potraviny, přes bydlení až po pohonné hmoty. Domácnosti se nyní obávají, že ať už změní své priority v nakupování jakkoli inflaci neutečou, což je skutečnost.

Velmi rychle začne řada domácností odkládat nákupy zbytného zboží a soustředí se především na zboží denní potřeby. Dočasný pokles životního standardu je zdá se nevyhnutelný.

Dobrou a velmi důležitou zprávou je slušná kondice trhu práce. Nezaměstnanost je v blízkosti 3,5 % a na trhu je výrazně vyšší počet volných míst, které firmy potřebují obsadit než uchazečů o práci. Tento rozdíl za minulý měsíc činil přibližně 100 tisíc.

Pomoci mohou Ukrajinci přicházející do ČR. Hlad firem po zaměstnancích mohou uspokojit a jelikož máme 100 tisíc neobsazených míst řadu měsíců, argument, že Ukrajinci budou Čechům brát práci absolutně selhává.