zpět

Spotřebitelská důvěra Čechů spadla na historické minimum 73,6b.

25.7.2022

Podnikatelská důvěra se v červenci snížila na 100,2b. a spotřebitelská důvěra se dokonce dostala na nejnižší hodnotu od začátku sledování této statistiky. Lidé se obávají zhoršení své vlastní finanční situace a ještě méně věří v kondici celé ekonomiky.

Domácí spotřebitelská inflace se za poslední měsíc převalila přes 17 % a tak se není vlastně čemu divit, že důvěra Čechů v ekonomiku jde dolů a že vyhlídky rodinných rozpočtů budí obavy. Zdražování ještě není na svém vrcholu, musíme tedy počítat s tím, že druhá polovina roku bude pro mnoho domácností krušná.

Už delší dobu pokračuje situace, že i když lidé pracují, mají stále méně peněz. Respektive platy buď stagnují nebo jdou nominálně dokonce nahoru, ale inflace je tak vysoká, že reálný plat klesá. Tento nebezpečný jev je výrazně demotivační, ale jen tak se ho domácí ekonomika nezbaví, což je další faktor, který podkopává důvěru Čechů.

Před ještě většími problémy dosud chrání nízká nezaměstnanost. Ta se v minulém měsíci ještě snížila na 3,1 %. Zaměstnavatelé jsou však mezi mlýnskými kameny. Na jedné straně je zde tlak zaměstnanců na růst mezd, na druhé straně jsou rostoucí náklady firem a podnikatelů. Lidé si budou chtít udržet práci za každou cenu, což bude ve výsledku znamenat nižší růst mezd. 

Dokud neopadnou inflační tlaky na skomírající spotřebitelské důvěře se nic zásadního nezmění. Česká vláda nesmí nekoncepčními podpůrnými balíčky dále zadlužovat stát a způsobovat tak inflaci. Rozpočtová střídmost, a především vyřešení situace s cenami energií jsou hlavními předpoklady pro nastartování ekonomické, podnikatelské i spotřebitelské důvěry.