zpět

Společnost Meta hlásí dobrý růst příjmů, ale varuje před poptávkou po reklamě

27.10.2023

Meta, mateřská společnost Facebooku a Instagramu, vykázala ve třetím čtvrtletí více než dvojnásobný zisk a rekordní tržby, ale varovala před dlouhodobou makroekonomickou nejistotou a sníženou poptávkou po reklamě ve čtvrtém čtvrtletí.

Generální ředitel společnosti Meta Mark Zuckerberg, snížil počet zaměstnanců a stejně jako náklady ve snaze vzkřísit společnost po období pomalého rozvoje a obav investorů z nákladného hazardu s metaverzemi, který zatím nepřinesl ovoce. Čistý zisk se v letošním třetím čtvrtletí zvýšil o 164 % na 11,6 miliardy dolarů a výrazně tak překonal průměrný odhad 9,4 miliardy dolarů.

Příjmy se meziročně zvýšily o 23 % na 34,1 miliardy dolarů a překonaly tak odborné odhady ve výši 33,4 miliardy dolarů. Bylo to také nejziskovější čtvrtletí společnosti Meta od jejího vstupu na burzu v roce 2012.

Susan Li, finanční ředitelka společnosti, však upozornila, že společnost "na začátku čtvrtletí zaznamenala větší volatilitu".

Dále uvedla, že společnost Meta sice nemá "významnou přímou expozici příjmů" vůči Izraeli nebo Blízkému východu, ale v aktuálním čtvrtletí, které se shodovalo se začátkem izraelsko-hamaského konfliktu, zaznamenala "menší výdaje na reklamu".

Akcie společnosti Meta nejprve v odpoledním obchodování vzrostly přibližně o 4 %, poté se obrátily a uzavřely přibližně o 3 % níže.

Zpráva přichází den poté, co se akcie Snapu (produkt Snapchat) propadly o 5 % poté, co společnost varovala, že konflikt mezi Izraelem a Hamásem donutil některé její inzerenty pozastavit výdaje, což ovlivnilo tržby v současném čtvrtletí.
V jinak pozitivním hovoru s investory Zuckerberg naznačil, že platforma bude pokračovat v restrukturalizaci a zaměří se na umělou inteligenci.
Uvedl, že investice do umělé inteligence zlepšily schopnosti společnosti Meta v oblasti doporučování obsahu a cílení reklamy, a pochválil další snahy společnosti, včetně nedávného debutu asistentů s umělou inteligencí na platformách pro zasílání zpráv a komerční verze vlastního velkého jazykového modelu Llama 2.

"Pokud jde o investiční priority, AI bude v roce 2024 naší největší investiční oblastí jak pro inženýrské, tak pro výpočetní zdroje," dodal. Dále uvedl: "V současné době se v oblasti umělé inteligence objevuje více než 200 nových aplikací: "Budeme pokračovat v deprioritizaci řady projektů, které se netýkají AI, napříč celou společností, abychom přesunuli lidi k práci na AI." Uvedl, že se hodlá "nadále soustředit na efektivní fungování".

Meta předpověděla, že výdaje v nadcházejícím roce porostou a v roce 2024 se budou pohybovat v rozmezí 94-99 miliard dolarů, zatímco v roce 2023 se pohybovaly v rozmezí 87-89 miliard dolarů.

Podle společnosti Meta k tomu přispějí rostoucí výdaje na infrastrukturu, protože společnost bude nadále investovat do datových center a serverů na podporu umělé inteligence a metaverza. Společnost Meta rovněž uvedla, že předpokládá vyšší mzdové náklady v souvislosti s obnovou zaměstnanců v prioritních odvětvích a změnou "složení pracovní síly směrem k nákladnějším technickým rolím".

Reality Labs, divize společnosti zabývající se virtuální a rozšířenou realitou, očekávala, že provozní ztráty se "meziročně významně zvýší", protože škáluje investice do metaverza s malým okamžitým dopadem na příjmy.
Meta je nejnovější společností ze Silicon Valley, která zveřejnila své výsledky v tomto pro technologické společnosti smíšeném čtvrtletí. Microsoft vykázal nečekaný finanční nárůst díky vlastním iniciativám v oblasti umělé inteligence, ale akcie společnosti Alphabet se propadly o více než 9 %, když její příjmy z cloud computingu nedosáhly odhadů analytiků.