zpět

Společnost Exxon začne vyrábět lithium, aby uspokojila rostoucí poptávku po bateriích

14.11.2023

V rámci velkého strategického obratu získal producent ropy práva na 120 000 akrů půdy v Arkansasu.

Společnost ExxonMobil plánuje zahájit těžbu lithia v roce 2027, což je významný strategický posun, a sází na to, že její odborné znalosti v oblasti vrtání a zpracování jí umožní stát se předním hráčem na trhu s tímto prvkem pro baterie.
V pondělí společnost oznámila, že zahájila práce na těžbě lithia z podzemí v Arkansasu, kde získala práva na 120 000 akrů půdy ve městě Smackover.

"Věříme, že zde můžeme vybudovat dlouhodobě ziskový a rychle rostoucí podnik." "Je to velká věc," řekl Dan Amman, vedoucí divize nízkouhlíkových řešení společnosti Exxon, a dodal, že projekt je postaven na "stávajícím know-how" společnosti.

Tento krok přichází v době, kdy přechod na energetiku zvyšuje poptávku po lithiových bateriích. Podle Mezinárodní energetické agentury by se spotřeba mohla mezi lety 2020 a 2040 zvýšit více než 40krát v důsledku rychlého růstu používání lithium-iontových baterií potřebných pro elektromobily a skladování energie.


Společnost Exxon, která čelí kritice, že její investice do nízkouhlíkových technologií převyšují její investice do budoucí těžby ropy a zemního plynu, neupřesnila, kolik peněz vloží do nového podniku, který se bude jmenovat Mobil Lithium. Podle Ammana se investice "časem vyšplhá do miliard".
Minulý měsíc společnost oznámila dohodu o převzetí společnosti Pioneer Natural Resources, největšího texaského producenta ropy, v hodnotě 60 miliard dolarů, což analytici označili za "zdvojnásobení" fosilních paliv.

Exxon se do lithia pustil poprvé v historii velké ropné společnosti. O vstup na trh s bateriemi projevily zájem společnosti Koch Industries, Occidental Petroleum a norská Equinor.


Společnost věří, že její zkušenosti s vrtáním, čerpáním a zpracováním ropy a plynu jí poskytnou konkurenční výhodu při výrobě lithia.

Zatímco evropské ropné společnosti jako BP a Shell vybudovaly rozsáhlé podniky v oblasti větrné a solární energie, Exxon a jeho americký konkurent Chevron se brání výzvám ke vstupu na trh s obnovitelnými zdroji energie a tvrdí, že jim chybí klíčové schopnosti. Místo toho investovaly do technologií, které jsou těsněji spjaty s jejich tradičním podnikáním.

"Od začátku jsme se zaměřovali na to, co bych nazval molekulovou stránkou rovnice – na zachycování uhlíku, vodík a biopaliva," řekl nedávno analytikům generální ředitel společnosti Exxon Darren Woods.


"Lithium - a výroba lithia ze slané vody - je... skutečně rozšířením mnoha současných schopností, které máme v našem upstreamu."
Výnosy z lithiových projektů jsou také vyšší než výnosy z obnovitelných zdrojů a srovnatelnější s výnosy z těžby ropy a zemního plynu. Většina lithia se dnes získává buď těžbou a drcením rudonosných hornin – především v Austrálii.

Společnost Exxon hodlá použít novou metodu známou jako přímá extrakce lithia (direct lithium extraction, DLE), při níž bude vrtat do hlubokých solných nádrží, odčerpávat oddělovat lithium pomocí chemických procesů před opětovným vtlačováním vody do podzemí.

Podle Goldman Sachs by DLE mohla mít na těžbu lithia transformativní dopad srovnatelný s boomem břidlicové těžby v USA, protože zkrátí proces z měsíců na dny a výrazně zvýší míru výtěžnosti ve srovnání s tradiční těžbou. Ještě však musí být prokázána v masovém měřítku.


Společnost Exxon uvedla, že plánuje zahájit komerční výrobu v roce 2027 a do roku 2030 zvýšit produkci tak, aby poskytovala dostatek lithia pro 1 milion elektromobilů ročně, tedy asi 100 000 tun ekvivalentu uhličitanu lithného.