zpět

Společnost BlackRock zkoumá potenciál ETF na ethereum

10.11.2023

Společnost BlackRock, největší světový správce aktiv, plánuje podat žádost o ETF založený na Ethereu a rozšířit tak svou nabídku kryptoměnových fondů. Tento krok přichází po jejím předchozím podání žádosti o ETF na Bitcoin a v době, kdy cena Etherea roste. Pokud bude ETF Ethereum schválen a spuštěn, nabídne investorům diverzifikaci, likviditu a regulační dohled, což by mohlo urychlit přijetí kryptoměn.

Společnost BlackRock, největší světový správce aktiv, se zaměřila na trh s kryptoměnami a v nedávné zprávě naznačila možný návrh na vytvoření burzovně obchodovaného fondu (ETF) založeného na Ethereu.

Zájem společnosti BlackRock o rozšíření nabídky kryptoměnových fondů je patrný z podání žádosti o fond iShares Ethereum (ETH) Trust, která se objevila na internetových stránkách státního departmentu státu Delaware. S přibližně 9 biliony dolarů aktiv, která spravuje, představuje potenciální podnik společnosti BlackRock v oblasti ETF Ethereum významný vývoj. Je však důležité poznamenat, že v současné době nebyl Komisi pro cenné papíry USA (SEC) předložen žádný formální návrh.

Tento krok společnosti BlackRock navazuje na její předchozí vstup do oblasti kryptoměnových ETF, který začal podáním žádosti o spuštění spotového ETF pro Bitcoin na začátku tohoto roku. Vzhledem k tomu, že cena etheru zaznamenává prudký růst, aktuálně kolem 2 050 USD s 8% nárůstem za posledních 24 hodin, je načasování potenciálního produktu společnosti BlackRock založeného na etheru vhodné.

Rostoucí zájem o ETF Ethereum
Pokud společnost BlackRock pokročí s ETF na Ethereum, připojí se k řadě dalších finančních institucí, které se zaměřily na tento trh. Společnosti jako Ark Invest, 21Shares a VanEck již usiluji o schválení nabídky ETF, které přímo drží Ether.

Proaktivní v této oblasti je také společnost Grayscale Investments, která v říjnu zahájila proces transformace svého fondu Ethereum Trust na spotový fond Ether. Kromě toho společnosti jako Hashdex a Invesco podávají u SEC žádosti o spuštění vlastních spotových produktů Ether.

Výhody a důsledky ETF Ethereum jsou klíčovým tématem v souvislosti s vývojem kryptoměnového trhu. ETF Ethereum otevírá nové možnosti pro investory a může mít značný dopad na celkovou dynamiku kryptoměn. Důležitým aspektem je diverzifikace portfolia, kterou tento typ fondů nabízí. Investoři mohou získat expozici vůči Ethereum, aniž by museli přímo držet tuto kryptoměnu, což přispívá k rozmanitosti jejich investic.

Likvidita je dalším klíčovým faktorem, který ETF Ethereum přináší. Obchodování na hlavních burzách zajišťuje vysokou likviditu a umožňuje snadný nákup a prodej etheru. Tím se vytváří prostředí, které může přilákat širší spektrum investorů. Regulace, zejména schválení ETF Etherea Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC), by mohla poskytnout investorům důvěru a pocit bezpečí ve spojení s tímto investičním nástrojem.

Důležitou součástí této diskuse je také to, jak by se ETF Ethereum mohl stát nástrojem pro širší přijetí kryptoměn v celkovém spektru investičních strategií. Přestože jsou překážky a rizika stále přítomná, samotné zkoumání této možnosti ukazuje na to, že kryptoměny jsou stále více vnímány jako legitimní a důležitá část moderního investičního prostředí.

Je nesporné, že společnost BlackRock má významný vliv ve finančním odvětví, a její zájem o Ethereum ETF naznačuje možné zvýšení prestiže a přijetí Ethereum jako legitimního investičního aktiva. Tato tendence odráží rostoucí akceptaci a integraci kryptoměn do tradičních finančních nástrojů. Přestože není zaručeno, že ETF Ethereum projde schvalovacím procesem a bude spuštěn, samotná diskuse a úvahy o této možnosti svědčí o významu a zralosti Ethereumu v globálním finančním prostředí.