zpět

Solana se stává 5 největší kryptoměna podle tržní kapitalizace

21.12.2023

Solana (SOL) v současné době výrazně postupuje na kryptoměnovém trhu, připravená potenciálně vytlačit XRP mezi pět největších kryptoměn podle tržní kapitalizace. Růst aktivit v ekosystému Solany zaujal pozornost jak investičních odborníků, tak analytiků.

Podle nejnovějších dat z CoinMarketCap momentálně SOL drží šestou pozici v žebříčku kryptoměn. Nicméně vykazuje slibné známky, že by mohl překonat XRP v tržní kapitalizaci. V době psaní tohoto textu SOL obchoduje okolo 76,91 USD s tržní kapitalizací 32 898 753 885 USD, těsně za XRP s 33 009 755 118 USD.

Očekávání stoupá, neboť SOL by mohl dosáhnout nových vrcholů až 80 USD, což odráží udržovaný zájem o ekosystém Solany. Tento dynamický nárůst zájmu podporuje pozitivní výhled pro cenu, která by mohla udržet trend vzestupné konsolidace až do dosažení nových vrcholů.


Dalším zajímavým faktorem přispívajícím k růstu ceny SOL je oživení memecoinů s tématem psů. Nový projekt memecoinu s názvem BONK, postavený na ekosystému Solany, nedávno získal pozornost kryptokomunity.

Tento nárůst následoval po úspěšné distribuci airdropu uživatelům, kteří přispěli k spuštění protokolu. Kvalifikace pro airdrop zahrnovala nákup mobilního telefonu Solana, Saga, což vedlo k zvýšené adopci tohoto smartphonu, navzdory původně slabým prodejům.


BONK získal podporu od hlavních burz, včetně Binance a Coinbase, což vedlo k ohromujícímu růstu o 1 100 % za poslední měsíc. Tato podpora posunula token na třetí místo mezi memecoiny, předčilo tržní kapitalizaci svého hlavního rivala, Pepe, a dosáhlo i pozoruhodného převrácení EOS v tržní kapitalizaci.
V současné době XRP prokazuje mimořádnou odolnost vůči rostoucí konkurenci ze strany Solany. Dříve v tomto týdnu překonala kryptoměnový token Binance Coin (BNB) v tržní kapitalizaci, dosahující přibližné hodnoty 36,09 miliardy USD.

Token předčil pozici BNB jako čtvrté největší kryptoměny podle tržní kapitalizace, než se krátce vrátil zpět na pátou pozici. Tento krátký úspěch zdůrazňuje stabilní přítomnost XRP na trhu, často přehlíženou v porovnání s průmyslovými obry jako Bitcoin (BTC) a Ethereum (ETH).

Jedinečná pozice, kterou XRP drží, je dále zesílena jeho právním postavením ve Spojených státech, kde byl oficiálně označen za neakciový po rozhodujícím soudním rozhodnutí. Tato právní klasifikace odlišuje XRP od mnoha jiných digitálních tokenů a může sloužit jako klíčový faktor ovlivňující jeho výkonnost na trhu.

Vzestup Solany v kryptoměnovém žebříčku, spolu s odolností, kterou prokázalo XRP, maluje dynamický obraz se vyvíjejícího kryptoměnového prostředí. Vzájemné působení nových technologií, tržní dynamiky a investorů i nadále formuje trajektorii těchto digitálních aktiv, čímž se kryptoměnový trh stává fascinujícím prostorem jak pro nadšence, tak pro zkušené investory.


S rozvojem kryptoměnového prostředí bude soutěž mezi Solanou a XRP probíhat na pozadí širších tržních trendů. Vzestup Solany reprezentuje rostoucí význam škálovatelných blockchainových řešení a platforem pro decentralizované financování (DeFi), zatímco odolnost XRP zdůrazňuje trvalou přitažlivost etablovaných kryptoměn. Investoři a pozorovatelé průmyslu pozorně sledují tento se rozvíjející příběh, uvědomujíce si, že dynamika v rámci kryptoměnového prostoru je ovlivňována technologickými inovacemi, regulatorními událostmi a měnícími se tržními náladami. Další kapitoly v příbězích Solany a XRP budou pravděpodobně formovány probíhajícím pokrokem, jasností v regulacích a kolektivní reakcí kryptokomunity na výzvy a příležitosti, které se na obzoru rýsují.