zpět

Šok z Maďarska

28.6.2022

Maďarská centrální banka dnes doslova šokovala trhy. Ty sice čekaly další zvýšení základní úrokové sazby, ale očekávání se pohybovala kolem 100 bodů, jen část analytiků vsázela na výraznější zvýšení.

MNB ale nakonec sazbu zvýšila o nečekaných 185 bodů na 7,75 %. Sazba je tak nyní nejvýše od finanční krize a maďarská centrální banka se tak dostala i nad sazbu ČNB (7,0 %). Podobně jako v případě ČNB začala MNB rychle zvedat sazby na podzim minulého roku, před rokem se sazba ještě nacházela pod 1 %.

Také Maďarsko tak bojuje s vysokou inflací, která za květen činila 10,7 % (tedy ale ještě o dost méně než u nás). MNB očekává další růst inflace a návrat k inflačnímu cíli předpokládá v roce 2024. V souladu s tím chce pokračovat v cyklu zvyšování sazeb, dokud se výhled na inflaci na horizontu měnové politiky nebude blížit inflačnímu cíli.

K tamní vysoké inflaci ale na rozdíl od situace v ČR přispívá i slabý forint. Ten se během pondělního obchodování dostal na nové historické minimum (404,50 EURHUF). Koruna je však na silnějších úrovních držena intervencemi ČNB. Maďarská centrální banka se začátkem ukrajinského konfliktu rovněž deklarovala, že je připravena intervenovat, ale oproti ČNB je v nevýhodě výrazně nižší zásobou devizových rezerv.

Forint se po dnešním zvýšení opět vrátil pod hladinu 400 EURHUF.