zpět

Snižování úrokových sazeb se oddaluje, investoři spekulují na jejich možné růsty

9.5.2023

Dnešní den bude na makrodata chudý. Inflační spirála komplikuje cestu ke snižování úrokových sazeb, inflační cíle centrálních bank se oddalují. Euro i díky měnové politice ECB dostává prostor pro další expanzi na úkor amerického dolaru.

Česká koruna po zasedání ČNB minulý týden ve středu průběžně posilovala a v pátek se dostala až na 23,38 EURCZK. Investoři mimo jiné vycítili, že členové bankovní rady ČNB reálně zvažují možnost zvýšení úrokových sazeb a že opačný scénář se minimálně o něco více odsouvá do budoucna. Na jednoznačné a rychlé snižování úrokových sazeb v letošním roce to nevypadá ani v Polsku. Tamní centrální banka si uvědomuje řadu rizik a je tedy ve svých vyjádřeních opatrná, i když doufá v počátek tohoto procesu během roku 2023. Polský zlotý od února výrazně posiluje a aktuálně už se pohybuje na 4,55 EURPLN, což naposledy zažíval v létě 2021. Dlouhodobě se daří i forintu, který se současnou hodnotou 372 EURHUF dotáhl na hodnotu z konce zimy 2022. Tamní centrální banka podle prognóz letos vůbec nepohne se základní úrokovou sazbou – jádrová inflace v Maďarsku se v březnu držela meziročně nad 25 % a bylo opět vykázáno její mírné zrychlení. Na české koruně dnes očekáváme pohyb v pásmu 23,40 – 23,45 EUR CZK.

Na hlavním měnovém páru minulý týden zvýšily obě centrální banky úrokové sazby stejnou měrou (o čtvrt procentního bodu), ECB ale na rozdíl od Fedu avizovala plán v tomto tempu pokračovat i nadále a snížit aktuální úrokový diferenciál vůči Fedu. V pátek na eurodolaru nakonec k překvapení nedošlo a koncem dne kurz osciloval na 1,101 EURUSD, což se od ranní situace moc nelišilo. Dá se očekávat, že díky levnějším energiím, menším bankovním problémům a „vybruslení“ z recese by mohlo mít v dalších dnech euro nad americkým dolarem převahu. Na měnovém páru dolaru a české koruny v pátek přes odpolední turbulentní změny končila denní seance na 21,21 USDCZK, odkud ráno startovala.

Více k očekávaným událostem ZDE