zpět

Snížení hodnoty bitcoinu na polovinu v roce 2024: Co očekávat a jak to ovlivní ceny BTC

6.2.2024

S blížícím se čtvrtým halvingu (půlením) Bitcoinu je kryptoměnová komunita plná očekávání. Tato vysoce očekávaná událost, k níž má dojít ve druhém čtvrtletí letošního roku, má potenciál nejen vypumpovat ceny BTC do nových výšin, ale také přitáhnout nebývalou pozornost investorů i nadšenců.

Pochopení půlení bitcoinu a jeho významu

Půlení Bitcoinu je předem určená událost, jejímž cílem je kontrolovat nabídku a vytvořit nedostatek. Snižuje odměny těžařů o polovinu každých 210 000 bloků, k čemuž dochází přibližně každé čtyři roky. Tento proces je v souladu s deflačním přístupem Bitcoinu a s každým halvingem se odměny těžařů snižují.

Při spuštění Bitcoinu v roce 2009 dostávali těžaři 50 BTC za blok. Následné půlení snížilo odměny na 25, 12,5 a 6,25 BTC. Nadcházející půlení dále sníží odměny na 3,125 BTC za úspěšný blok.

Historicky bylo půlení Bitcoinu doprovázeno výrazným zvýšením ceny, což zmírnilo dopad na příjmy těžařů. Letos, s přidaným vlivem spotových ETF BTC, jsou očekávání ještě vyšší. Podle společnosti CoinShares zaznamenaly BTC spotové ETF od svého spuštění ohromující příliv 7,7 miliardy dolarů, přičemž jen za poslední čtyři týdny to bylo v průměru 1,9 miliardy dolarů.

Ačkoli spotové ETF BTC možná nesplnily cenová očekávání okamžitě, jejich výkonnost financování předčila předpovědi. Nyní přispívají k přibližně 20 % denního objemu obchodování s bitcoinem. Všechny oči se nyní upírají k nadcházejícímu půlení jako potenciálnímu katalyzátoru další býčí události.

Půlení BTC a jeho dopad na těžební hashrates

Těžební síť Bitcoinu zaznamenala pozoruhodný růst, přičemž v roce 2023 se hashrate zvýšil o 104 %. Analýza vzorců provedená společností CoinShares od půlení v roce 2012 odhaluje konzistentní trend poklesu hashrate po událostech půlení. Obvykle hashrate klesá přibližně o 9 % pod stanovenou trendovou linii a trvá přibližně šest měsíců. Rok 2020 se však od této normy odchýlil kvůli zákazu těžby v Číně, což vedlo k výraznému poklesu o 42 % pod trendovou linii. 

Navzdory delšímu poklesu cyklus stále zahrnoval oživení v polovině cyklu a nárůst zhruba rok před dalším poklesem na polovinu.

Toto chování lze přičíst strategickým reakcím těžařů na události polovičního poklesu. Aby si těžaři udrželi konkurenceschopnost, zvyšují před snížením na polovinu své kapitálové výdaje, čímž tlačí hashrate výrazně nad trendovou linii.

Zajímavé je, že růst hashrate často dosahuje vrcholu zhruba čtyři měsíce před půlením, což přispívá k "bitcoinové horečce" a prudkému nárůstu obtížnosti těžby. Těžební obtížnost je v současné době na historických maximech, což odráží relativní vrcholy z předchozích cyklů. Na základě historických trendů společnost CoinShares předpokládá, že se hashrate do poloviční těžby v dubnu 2024 znormalizuje kolem 450 EH/s a o šest měsíců později klesne na 410 EH/s. Následně trendová linie předpokládá prudký nárůst na přibližně 550EH/s do roku 2024.

S tím, jak se těžební prostředí vyvíjí, zůstávají těžaři s přesvědčením a porozuměním pozitivní a zaměřují se na maximalizaci své hashrate, aby si zajistili odměny před dalším poklesem blokových odměn.

Budoucnost bitcoinu
Snížení bitcoinu na polovinu je významnou událostí, která v kryptoměnové komunitě vyvolává vzrušení a spekulace. Vzhledem k tomu, že spotové ETF BTC získávají na síle a těžební hashrate je připraven na změny, je připravena půda pro to, aby Bitcoin potenciálně dosáhl nových výšin v ceně a přijetí. Ať už jste investor, nadšenec nebo pozorovatel, sledování tohoto vývoje vám může poskytnout cenné poznatky a příležitosti v dynamickém světě Bitcoinu.