zpět

Snížená averze k riziku koruně vyhovuje

3.4.2023

Nálada na trzích se postupně zlepšuje, čehož využívá česká koruna, ale i další středoevropské měny. Makroekonomický kalendář dnes nabídne data předstihového indikátoru PMI z oblasti výroby.

Zklidněná situace v bankovním sektoru přispěla během minulého týdne k postupnému zlepšování sentimentu na trzích, čehož zužitkovalo zejména euro, dařilo se ale také měnám středoevropského regionu s rizikovějším profilem. Pokles averze k riziku nejvíce využila naše domácí měna, která dokázala posílit zpět pod úroveň 23,50 EURCZK. Vývoj koruny nezvrátilo ani středeční zasedání ČNB, ani finální odhad vývoje HDP za čtvrtý kvartál minulého roku, který i přes mezičtvrtletní pokles o 0,4 % ukázal na stále solidní kondici českých firem a vysokou míru úspor domácích spotřebitelů. V pátek byl zveřejněn také předběžný odhad spotřebitelské inflace v eurozóně za březen, který ukázal na pokles tempa růstu na 6,9 % v meziročním vyjádření. Výsledek tak překonal tržní konsenzus ve výši 7,1 %.

Dnes se v rámci makroekonomického kalendáře očekává pouze zveřejnění finálních údajů předstihového indikátoru PMI od agentury S&P z oblasti výroby. Data se budou týkat nejen tuzemské ekonomiky, ale také Maďarska, Polska, eurozóny, Velké Británie nebo Spojených států, kde bude zveřejněn výsledek indikátoru i od agentury ISM. Americký dolar se v pátek dokázal udržet pod klíčovou úrovní 1,0900 EURUSD a dnešní obchodování otevírá pod hranicí 1,0800 EURUSD. Vůči koruně pak americká měna posílila o více než 20 haléřů k aktuálním kotacím těsně nad 21,70 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE