zpět

Smlouva na dobu určitou: Jistota pro firmu, nejistota pro vás?

Nastupujete do práce a v ruce držíte pracovní smlouvu na dobu určitou. Radost z nového zaměstnání se mísí s mírnou nejistotou. Co to pro vás znamená? Jaké jsou výhody a nevýhody této formy pracovního poměru? A co dělat, když se blíží konec smlouvy?

Smlouva na dobu určitou je v praxi běžným nástrojem, jak si zaměstnavatelé ověří, zda jim nový kolega vyhovuje. Zákoník práce umožňuje sjednat dobu trvání maximálně na tři roky s možností dvakrát ji prodloužit. Celkem tak můžete pracovat na dobu určitou až devět let.

Výhody:

Flexibilita pro obě strany: Smlouva na dobu určitou může být výhodná pro zaměstnavatele, kteří potřebují zvládnout dočasné projekty nebo pokrýt krátkodobé pracovní potřeby. Pro zaměstnance to může znamenat možnost zkoušet různé pracovní prostředí a získávat nové zkušenosti.

Možnost otestovat si spolupráci: Pro obě strany je smlouva na dobu určitou příležitostí "vzít si zkoušku". Zaměstnavatel může posoudit schopnosti a vhodnost zaměstnance pro pozici a zaměstnanec může zhodnotit prostředí a pracovní podmínky.

Jednodušší ukončení pracovního poměru: Jakmile smlouva vyprší, není potřeba žádná výpověď ani výpovědní lhůta. To může být pro obě strany výhodné v případě, že spolupráce nenaplňuje očekávání.

Nevýhody:

Nejistota: Pro zaměstnance je největší nevýhodou nejistota ohledně budoucnosti. Smlouva na dobu určitou nenabízí jistotu dlouhodobého zaměstnání a může vést k obavám ohledně příjmu a stability.

Omezené benefity: Někteří zaměstnavatelé mohou omezit nebo nezahrnout určité benefity pro zaměstnance s pracovní smlouvou na dobu určitou, což může znamenat menší zdravotní pojištění nebo nižší příspěvky na důchod.

Ztráta právní ochrany: Zaměstnanci s pracovní smlouvou na dobu určitou mohou mít omezený přístup k určitým pracovněprávním ochranám, jako je ochrana před neoprávněným propuštěním nebo nárok na odstupné.

Blíží se konec smlouvy: Co teď?

Několik měsíců před koncem smlouvy by se s vámi měl zaměstnavatel sejít a probrat další možnosti. Může vám nabídnout prodloužení smlouvy, novou smlouvu na dobu neurčitou, nebo vám dát výpověď. Pokud se s vámi zaměstnavatel nerozhodne dále spolupracovat, máte nárok na odstupné ve výši jednoho až tří měsíčních platů, v závislosti na délce trvání vašeho pracovního poměru.

Smlouva na dobu určitou nemusí být nutně strašákem. Pokud víte, co od ní očekávat a jak se v dané situaci zachovat, může se pro vás stát odrazovým můstkem k trvalému a spokojenému zaměstnání.

Víte, že:  

V případě sezónních prací se pravidla pro dobu určitou liší? Zaměstnavatelé si v tomto případě můžou sjednat vlastní pravidla.

Těhotná žena má nárok na mateřskou dovolenou i v případě, že jí během ní skončí smlouva na dobu určitou.

Pokud se během trvání smlouvy na dobu určitou stanete invalidní, zaměstnavatel vám musí dát výpověď až po uplynutí ochranné lhůty, která je 10 měsíců.

Tipy pro vás:

Před podpisem smlouvy si ji pečlivě přečtěte a ujistěte se, že rozumíte všem ustanovením.

Nebojte se zeptat na otázky, které vás ohledně smlouvy napadají.

Pokud si nejste jisti svými právy, obraťte se na odborovou organizaci nebo na úřad práce.

Další zajímavosti: