zpět

Slováci se dočkali, daň ze zisku kryptoměn v astronomické výši je minulostí

29.6.2023

Národní rada SR ve středu 28. 6. 2023 definitivně schválila novelu zákona o dani z příjmů. Potěšilo to zejména obchodníky s kryptoměnami, kteří dlouhodobě volali po změně zákona v souvislosti se zdaňováním zisku z prodeje kryptoměn. Na Slovensku se tato daň dlouhodobě pohybovala v rozmezí 33-39 %, včetně zdravotních odvodů, které bylo nutné také odvést z příjmů při prodeji kryptoměn. Slováci proto často hledali alternativy, jak se tomuto zdanění vyhnout a přijatelnější pro ně byla například i Česká republika, která má tuto sazbu na úrovni 15 % ze zisku z prodeje kryptoměn. Nyní se však, zdá se, karta obrátí.

Co se změní

Nejdůležitější změnou, která investory do kryptoměn na Slovensku potěšila nejvíce, je 7% daň ze zisku z prodeje kryptoměn. Podmínkou ale je, že investor musí kryptoměny držet více než 1 rok, tedy projde tzv. časovým testem. V případě prodeje do jednoho roku se příjmy zahrnou do základu daně spolu s ostatními příjmy. Tato novela zákona také ruší povinnost odvádět zdravotní odvody ze zisku kryptoměn ve výši 14 %.

Důležitou změnou pro obchodníky s kryptoměnami je i to, že nově se nebude zdaňovat výměna jedné kryptoměny za druhou, což výrazně zjednoduší samotné obchodování. Změna nastane i v případě využívání kryptoměn v běžném platebním styku. Výměna kryptoměn za majetek nebo služby se v příslušném zdaňovacím období nebude zdaňovat do 2400 EUR. Díky tomu mají kryptoměny prostor pro výraznější prosazení se v běžném životě.

Zmíněné změny v oblasti zdanění kryptoměn se týkají pouze fyzických osob. U právnických osob zůstávají podmínky nezměněny.

Potěší to i konzervativnější investory

Novela zákona upravuje kromě zmíněných kryptoměn i další oblasti. První z nich je časový test 3 roky pro investice, které dosud nebyly osvobozeny od daně. Časový test 3 roky se uplatní i v případě SK podílových fondů, které po zmíněné lhůtě budou osvobozeny od srážkové daně.

Změna se dotkne i dlouhodobého investičního spoření. Nově se zdvojnásobí výše maximálních prostředků, které lze investovat za jeden kalendářní rok, a to ze 3 na 6 tisíc EUR. Novelou zákona se také zlepší dostupnost alternativních investičních fondů snížením minimální investice na 50 tisíc EUR a zvýšením limitu kvalifikovaných investorů na 30 % (z původních 20 %).

Kdy změny nastanou?

Jak uvádí předkladatel této novely zákona Peter Cmorej (SaS), účinnost zákona je stanovena na datum 1. 1. 2024, protože změny v daňových zákonech lze provádět vždy jen od prvního dne nového roku.

Předkladatel úspěšné novely zákona na závěr spokojeně dodal: „Kryptoměnový a kapitálový trh konečně dostanou na Slovensku šanci.“

redaktor: Dávid Olejár

Studuje Management na fakultě Podnikohospodářské VŠE a zajímá se o nové technologie, inovace v byznysu, investice a ekonomiku celkově. Radost mu dělá vidět domácí firmy prorazit na globálním trhu a posouvat tak vpřed nejen sebe, ale i celou naši společnost.