zpět

Slabý dolar dal včera evropským měnám prostor k růstu

15.5.2024

Česká koruna v úterý nedokázala udržet své zisky proti euru, což se rozhodně nedalo říci o sousedních středoevropských měnách. Koruně tak zbyl pouze úspěšný den na měnovém páru s dolarem. Americká měna včera po revizi březnových cen amerických průmyslových výrobců slábl i na hlavním měnovém páru. Ruský rubl po prezidentských volbách posiluje.

Česká koruna včera dopoledne jevila proti euru známky silné kondice. Do konce seance ale všechny zisky ztratila a ještě i oslabila oproti ranní výchozí pozici až na 24,81 EURCZK. Stále se ale drží na úrovni hodnot z ledna letošního roku. Ještě více neúspěšný den zažila v úterý koruna na měnovém páru se zlotým, kde se „propadla“ až na 5,81 PLNCZK. Po roce a půl postupného posilování zlotého vůči naší měně tak výsledky posledních dní dávají tušit, že trend nekončí. Poněkud příznivější je zatím výsledek letošního obchodování naší měny proti maďarskému forintu, kde má koruna navzdory svému debaklu z minulého roku v letošních měsících nepatrně navrch. Zrovna včera ale forint posílil na 15,54 CZKHUF, což byl zřejmě důsledek vyjádření maďarské centrální banky k dalšímu vývoji úrokových sazeb. Obě sousední měny včera posilovaly i vůči jednotné evropské měně. Na české koruně dnes očekáváme pohyb v pásmu 24,75 – 24,85 EURCZK.

Silné euro, které s sebou táhlo i měny regionu střední Evropy, včera jednoznačně dominovalo na hlavním měnovém páru. Dolar se dostal na hodnotu 1,081 EURUSD a jeho výraznější úspěchy z poloviny dubna jsou tak již jednoznačně minulostí. Svůj podíl kořisti na dolaru si dokázala „vzít“ i česká koruna, když se včera dostala na 22,94 USDCZK a dnes otevírá obchodování těsně pod hranicí 22,90 USDCZK. Za oslabením americké měny včera stály revidované údaje o slábnoucích cenových tlacích v ekonomice USA.

Očekávané události