zpět

Slabá koruna a riziko nové varianty viru

29.11.2021

Koruna dále oslabuje. Averzi vůči riziku zvyšuje hrozba nové mutace. Večer může trhy zahýbat projev šéfa FEDu Jerome Powella.

Konec týdne na finančních trzích zastihla zpráva o nové mutaci koronaviru s názvem omikron, která už během víkendu byla potvrzena i v České republice. Tuto informaci vstřebávaly zejména akciové trhy, které propadly nejvíce od února letošního roku. Negativně se tato situace podepsala i na výnosech vládních dluhopisů v USA a Evropě. Společná evropská měna, i přes zvyšující se averzi k riziku, v pátek na hlavním měnovém páru EURUSD posílila. Skoro polovinu zisků ale odevzdala krátce po zahájení pondělní seance, kdy se aktuálně obchoduje na hodnotách 1,1265 – 1,1270 EURUSD.

Česká koruna v pátek vůči euru ztratila přes 20 haléřů, aktuálně se obchoduje na hranici 25,65 EURCZK. Na dolaru jsme tak znatelný pokles neviděli, ovšem stále zůstáváme na horních hranících 22,75 – 22,80 USDCZK. Centrem pozornosti tak tento týden bude další vývoj pandemie a zejména rizik spojených s novou mutací. V průběhu dnešního dne vystoupí se svými projevy bankéři centrálních bank, těmi sledovanějšími budou v podvečer komentáře prezidentky ECB Christine Lagarde nebo šéfa FEDu Jerome Powella, kterého v pátek prezident Joe Biden znovu jmenoval do funkce na další čtyři roky.

Z domova
Z Maďarska dnes dorazí výsledky z trhu práce.

Z Evropy
Německo nabídne předběžné vyjádření spotřebitelské inflace za listopad. V rámci eurozóny se dozvíme data spotřebitelské důvěry, ale i ekonomického nebo průmyslového sentimentu. Svůj projev bude mít dnes také prezidentka ECB Christine Lagarde.

Z USA
Ze Spojených států se dozvíme data z trhu realit. Večer vystoupí šéf FEDu Jerome Powell.