zpět

Slabá data z americké ekonomiky pomohla euru i středoevropským měnám

6.6.2023

Česká koruna i další měny regionu střední Evropy těží ze slabšího dolaru. Eurozóna zatím vykazuje smíšené ekonomické výsledky. Britská libra nadále zajímavým cílem investorů.

Česká koruna včera posílila až na 23,51 EURCZK. Stalo se tak v důsledku slabých dat z USA (naší domácí měně zrovna nesvědčí silná čísla z amerického trhu práce a vyšší americké úrokové sazby), dnes zatím v rozšiřování zisků pokračuje. Polský zlotý se dostal na 4,47 EURPLN a směřuje tak i navzdory konfliktům Varšavy s EU v atakování kurzu z léta 2020. Dnešní zasedání polské centrální banky by nemělo přinést žádné zvýšení úrokových sazeb, komentáře této instituce vyzvedávají silný zlotý i nad očekávání rychlý ústup inflace. Maďarský forint včera sice posílil na 368,6 EURHUF, velkou část zisků ale do dnešního rána zase odevzdal. Forint reaguje výrazně na dění na globálních trzích, samotná politika země je velmi svébytná a vzbuzuje rozpaky. Aktuálně maďarská vláda nařídila větším supermarketům od 1. června povinné slevy na potraviny, chce tak snížit inflaci, která v zemi dosáhla v dubnu 24 %. Na české koruně dnes očekáváme pohyb v pásmu 23,48 – 23,58 EURCZK.

Na hlavním měnovém páru dolar včera nakonec ztratil, když se po zveřejnění slabých dat z americké ekonomiky dostal nad 1,07 EUR USD. Makrodata z eurozóny zatím poukazují na smíšené výsledky, které dávají prostor pozitivním očekáváním. I české koruně se podařilo den zužitkovat a dostala se vůči americké měně na 21,95 USDCZK, přičemž dnes v posilujícím trendu pokračuje.

Více k očekávaným událostem ZDE