zpět

Slabá data vyvažuje výsledková sezóna

28.4.2023

Americká ekonomika vykázala v prvním čtvrtletí menší růst HDP než se očekávalo. Dnes dorazí statistika hospodářského růstu z eurozóny a také dubnová inflace z Německa. Koruna zůstává bez výraznějších impulsů.

Naše domácí měna se během včerejší seance obchodovala v úzkém rozpětí 23,48 až 23,52 EURCZK. Domácí makrokalendář dnes zůstává bez významnějších statistik, korunový trh tak bude nejvíce zajímat příchozí data o růstu HDP v prvním čtvrtletí z eurozóny a také předběžný odhad dubnové inflace z Německa.

Sledovanou zprávou pro trhy bylo včerejší zveřejnění růstu amerického HDP za první čtvrtletí tohoto roku. Výsledek však zklamal tržní očekávání, když americká ekonomika vzrostla pouze o 1,1 %, zatímco tržní konsenzus byl nastaven na 2% růst. Ačkoliv jsme se ze Spojených států dočkali slabších dat než se očekávalo, o pozitivní náladu na americkém akciovém trhu se postarala výsledková sezóna a zejména silná hospodářská čísla společností Meta nebo Amazon. Koruna se vůči dolaru pohybuje těsně pod úrovní 21,30 USDCZK, eurodolar zahajuje páteční obchodování nad 1,1030 EURUSD. Určující pro další vývoj hlavního měnového páru tak budou zejména nadcházející zasedání centrálních bank v příštím týdnu.

Více k očekávaným událostem ZDE