zpět

Sílící dolar komplikuje cestu koruny k dalším ziskům

21.2.2023

Americký dolar má potenciál pro další posilování, brzdí silnou českou korunu. Další zisky na české koruně brzdí i jestřábí komentáře členů ECB. Britská ekonomika má potenciál překvapit, očekávání však musí být opatrná.

Česká koruna včera sice nepatrně oslabila, pásmo pohybu bylo ale velmi úzké (23,70 – 23,72 EURCZK). Viceguvernér ČNB Jan Frait ve svém novém vyjádření podpořil komentáři prostor pro silnou korunu, další a větší zisky české měny ale aktuálně blokuje sílící americký dolar (včera česká koruna vůči dolaru oslabila na 22,19 USDCZK). Frait v rozhovoru navíc zmínil možnost, že Fed klidně může brzy ukázat prostor pro další zvedání úrokových sazeb, což by způsobilo odliv investorů z české koruny a tedy hrálo proti silné české měně, která je nyní atraktivní právě z důvodu vysokých úrokových sazeb. Co se týče dalších středoevropských měn, polský zlotý včera vůči euru mírně posílil na 4,73 EURPLN, maďarský forint ještě nepatrněji také (na 373,0 EURHUF). Pro polský zlotý šlo po pátku o druhý pracovní den, kdy umazával ztráty, které mu minulý týden přinesly další komplikace se Soudním dvorem EU a také obavy investorů z další eskalace bojů na Ukrajině, které by polský prostor uvrhly do výrazně rizikové zóny. Maďarský forint se musí vypořádávat z důsledky určité izolace, do které ho stále znovu uvrhává obojaká Orbánova politická strategie. Aktuálně Viktor Orbán například prohlásil, že v „táboře míru“ zůstává jen Maďarsko a Vatikán a že Německo se postavilo do čela „válečného tábora“, který „povýšil“ konflikt na Ukrajině na celoevropskou úroveň (a neváhá dokonce naznačovat, že Německo realizuje plán podobný nacistické operaci Barbarossa z roku 1941). Pro dnešek na české koruně očekáváme pohyb v pásmu 23,72 – 23,78 EURCZK.

Poslední jestřábí komentáře členů ECB (Schnabel, Villeroy), které ještě více rozptýlily pochybnosti o možném zpomalení tempa navyšování úrokových sazeb, způsobily na eurodolaru včera po poledni posilující trend jednotné evropské měny. I tak ale dolar ve finále během včerejší seance posílil na 1,068 EURUSD a dnes v posilování vůči euru pokračuje. Tento trend sledujeme od začátku února a souvisí s překvapivými výsledky z americké ekonomiky, které budou zřejmě znamenat delší pokračování přísné měnové politiky Fedu, než se očekávalo v lednu.

Více k očekávaným událostem ZDE