zpět

Sentiment indikátory klesají

25.3.2022

Za absence nových výraznějších zpráv panoval včera na trzích relativně klid. Ten byl patrný i na kurzu koruny, která také nezaznamenala výraznější pohyb.

Kurz koruny se včera stabilizoval kolem hladiny 24,70 EURCZK a 22,50 USDCZK. Ani na světových trzích se nestalo nic převratného – kurz eurodolaru se převážně držel těsně pod hladinou 1,1000 EURUSD, evropské akciové v podstatě stagnovaly.

Ze zpráv včera dominovaly sentiment indikátory. Důvěra v českou ekonomiku poklesla, i když u podnikatelů se nejednalo o nějaký výrazný pokles. Horší to bylo u spotřebitelské důvěry, která se za březen výrazně propadla na nejnižší úrovně od roku 2013. Spotřebitele trápí hlavně vysoká inflace a obavy z války na Ukrajině.

Obdobně pak pokles zaznamenaly indexy nákupních manažerů z Německa a celé eurozóny za březen. Stále se ale nejedná o nějaký zásadní propad a indexy se stále nacházejí bezpečně nad klíčovou 50 bodovou hranicí, tedy dělící čárou mezi expanzí a kontrakcí.

Odpoledne zveřejněný index nákupních manažerů z USA pak dokonce ukázal růst v průmyslu i ve službách. Dobrá data pak přišla i z amerického trhu práce ve formě nízkého počtu žádostí o dávky v nezaměstnanosti. To spolu s dalším jestřábím komentářem z Fedu nakonec přimělo americké akciové trhy k růstu. Pravděpodobnost 50 bodového zvýšení sazeb na květnovém zasedání Fedu již překročila 70 %.

Očekávané události

Z domova nás dnes nové zprávy nečekají. Komentářů se nedočkáme ani od centrálních bankéřů, kteří jsou od včerejška v mediální karanténě před nadcházejícím zasedáním. Koruna zahajuje opět u hladiny 24,70 EURCZK.

V Německu bude dnes zveřejněn IFO index podnikatelského klimatu, který již ukáže dopad ukrajinského konfliktu na německé podnikatele. Eurodolar se dnes oproti včerejšku nachází o něco výše – osciluje kolem 1,1030 EURUSD.

Odpolední 15. hodina přinese data z USA – důvěra spotřebitelů podle Michiganské univerzity a probíhající prodeje nemovitostí. Hlavně se ale dočkáme dalších komentářů k měnové politice Fedu, tentokrát od J. Williamse. Koruna k dolaru je dnes ráno oproti včerejšku o cca 10 haléřů silnější na 22,40 USDCZK.