zpět

Šéfka právního oddělení OneCoinu odsouzena: Další vítězství v boji proti kryptoměnovým podvodům

5.4.2024

Bulharská občanka Irina Dilkinska, bývalá vedoucí právního oddělení a dodržování předpisů ve společnosti OneCoin, byla odsouzena na 4 roky vězení za praní špinavých peněz a podvodný převod prostředků. Dilkinska pomohla vedoucím pracovníkům vyprat stovky milionů dolarů z výnosů z podvodů. Je nejnovějším vedoucím pracovníkem společnosti OneCoin, který byl postaven před soud za svou roli v kryptoměnové Ponziho schématu v hodnotě 4 miliard dolarů.

Bývalá vedoucí právního oddělení ve společnosti OneCoin byla ve středu odsouzena na čtyři roky vězení za svou úlohu v tristně proslulém kryptoměnovém Ponziho schématu v hodnotě 4 miliard dolarů.

Namísto toho, aby zajistila, že OneCoin operuje v rámci právních a regulačních parametrů, tvrdí žalobci, že bulharská občanka Irina Dilkinska pomáhala s denním provozem schématu a po jeho kolapsu v roce 2016 pomohla vedoucím pracovníkům vyprat jejich neoprávněné zisky tím, že spolupracovala s americkým právníkem Markem Scottem, aby ukryla 400 milionů dolarů na Kajmanských ostrovech.

Scott, bývalý partner v mezinárodní advokátní firmě Locke Lord, byl dříve v tomto roce odsouzen na 10 let vězení za svou roli v tomto schématu.

Dilkinska, ve věku 42 let, byla v březnu 2023 vydána do USA a obviněna z jednoho případu spiknutí ke spáchání podvodného převodu prostředků a jednoho případu spiknutí k praní špinavých peněz. V listopadu 2023 se k oběma obviněním přiznala. Soudce okresního soudu v New Yorku Edgardo Ramos rovněž nařídil, aby Dilkinska zaplatila pokutu ve výši 111,4 milionu dolarů.

Spoluzakladatelé OneCoinu, bulharská občanka Ruja Ignatova a občan Spojeného království a Švédska Karl Greenwood, propagují fiktivní kryptoměnu – která nikdy neexistovala na žádném blockchainu – prostřednictvím druhu multi-level marketingového schématu, odměňujíce počáteční investory, aby přivedli další investory. V době, kdy byl OneCoin odhalen jako podvod, se odhadovalo, že se do něj zapojilo asi 3,5 milionu lidí.

Greenwood byl v září 2023 odsouzen na 20 let vězení a nařízeno mu bylo zaplatit pokutu ve výši 300 milionů dolarů.

Takzvaná „Kryptoqueen“ Ignatova zůstává na svobodě sedm let poté, co v roce 2017 zmizela v Aténách. V roce 2022 byla Ignatova přidána na seznam FBI hledaných osob a byla vypsána odměna ve výši 250 000 dolarů za informace vedoucí k jejímu zatčení.

Je nejasné, zda Ignatova bude někdy postavena před soud. FBI naznačila, že by mohla změnit svůj vzhled plastickou chirurgií nebo že by mohla cestovat s německým pasem na Blízkém východě nebo ve východní Evropě.

Existují také zvěsti, že Ignatova může být mrtvá. V roce 2023 zpráva bulharské mediální organizace naznačovala, že Ignatova byla zavražděna a následně rozčtvrcena na jachtě v Jónském moři v roce 2018 na pokyn bulharského drogového bosse známého jako „Taki“.

Po vydání do USA byla Dilkinska postavena před soud a čelila závažným obviněním souvisejícím s finančními zločiny. Její přiznání k oběma obviněním naznačuje, že uznala svou účast na těchto nezákonných činnostech. Soudní rozhodnutí o odsouzení a pokutě ukazuje, že spravedlnost má v úmyslu tvrdě potrestat ty, kteří se zapojují do podvodných činů a zneužívají důvěru veřejnosti.
Tento případ je dalším příkladem úspěšného vyšetřování a postihnutí osob zapojených do podvodného schématu OneCoin. Ukazuje to, že právní orgány jsou schopny identifikovat a potrestat ty, kteří se pokoušejí zneužít kryptoměnový průmysl k nezákonným účelům. Tím, že jsou jednotlivci, jako je Dilkinska, postaveni před soud a potrestáni za své činy, se zvyšuje důvěra veřejnosti v regulaci tohoto dynamického trhu a podporuje se bezpečné a transparentní prostředí pro všechny aktéry.