zpět

SEC zaznamenal další prohru, investoři do kryptoměn mají další důvod k radosti

31.8.2023

Teprve nedávno zaznamenala Americká komise pro cenné papíry a burzu (SEC) u soudu svou první významnější porážku v kryptoměnovém světě a o pár týdnů později přišla hned další.

O první prohře SECu jsme vás informovali v tomto článku, kde jejím oponentem byla známa kryptoměna Ripple (XRP). Dne 29.8. 2023 přišlo další důležité rozhodnutí soudu pro krypto investory. Americký odvolací soud ve Washingtonu DC vyhověl žalobě firmy Grayscale, která obvinila SEC z neoprávněného zamítnutí žádosti o změnu jejich produktu GBTC (Grayscale Bitcoin Trust) na spotové Bitcoin ETF. Tato zpráva výrazně zlepšila náladu u krypto investorů, což se odrazilo i na růstu ceny Bitcoinu o zhruba 2 000$. Jeho cena se aktuálně pohybuje kolem 27 500$ za jeden Bitcoin.

Bitva, ne válka

I když se jedná o mimořádně pozitivní zprávu pro svět kryptoměn, společnost Grayscale zatím vyhrála jen bitvu, ne celou válku. V první řadě je důležité poznamenat, že americký soud nenařídil SECu, aby schválil konverzi GBTC na produkt Bitcoin ETF. Dalším důležitým faktem je, že rozsudek ještě není pravomocný a SEC má 90 dní na to, aby se vůči němu odvolal k nejvyššímu soudu.

Bez ohledu na to, zda se SEC rozhodne odvolat, nebo ne, toto rozhodnutí soudu dává velkou naději nejen společnosti Grayscale a investorům se zájmem o Bitcoin ETF, ale i dalším společnostem snažícím se o vytvoření vlastního Bitcoin ETF produktu. Soud se totiž výrazně vyhradil vůči nejčastěji využívanému argumentu SECu, a sice tomu, že návrhy na ETF produkty nejsou navrženy tak, aby zabránily podvodným a manipulativním praktikám. SEC se nyní musí vrátit k návrhu firmy Grayscale a znovu jej přezkoumat. Ve hře jsou 2 možnosti – buď se rozhodne návrh akceptovat, nebo si zvolí jiný argument, pro který žádost zamítne a soudní spory budou dále pokračovat.

První Bitcoin ETF na obzoru?

Do dnešního dne nebyl schválen ani jeden Bitcoin ETF produkt, i když se o něj snažilo již mnoho společností a fondů. SEC jejich snahu obvykle zastavil svým tradičním argumentem, který mu však soud právě vzal. Velká pozornost krypto investorů a fondů se soustředí na nadcházející dny, kdy musí SEC rozhodnout hned o několika Bitcoin ETF žádostech. Nejpozději 1.9. se verdikt dozví společnost Bitwise, do 2.9. společnosti Fidelity, Invesco a WisdomTree, BlackRock a VanEck a do 4.9. firma Valkyrie.

Ať už to dopadne jakkoli, pozitivní výsledek soudu nám dal naději na to, že se konečně dočkáme prvního Bitcoinového ETF. Tento produkt by výrazně usnadnil investování do Bitcoinu institucionálním investorům, což by zase posunulo trh kryptoměn o kus dál.

redaktor: Dávid Olejár

Studuje Management na fakultě Podnikohospodářské VŠE a zajímá se o nové technologie, inovace v byznysu, investice a ekonomiku celkově. Radost mu dělá vidět domácí firmy prorazit na globálním trhu a posouvat tak vpřed nejen sebe, ale i celou naši společnost.