zpět

Známá kryptoměna si může vydechnout, vyhrála dlouho očekávaný soud

18.7.2023

Minulý týden obletěla svět mimořádně pozitivní zpráva hlavně pro fanoušky kryptoměn. A to zejména jedné konkrétní kryptoměny – XRP (Ripple).

Americká komise pro cenné papíry a burzu (SEC) zažalovala společnost Ripple za to, že údajně prodávala svou kryptoměnu jako neregistrovaný cenný papír, což je samozřejmě ilegální. Soudkyně Analisa Torresová však rozhodla, že XRP nenaplňuje podstatu neregistrovaného cenného papíru v případě jejího prodeje na veřejných burzách a také zaměstnancům společnosti Ripple Labs. Společnost Ripple tak tento spor vyhrála a prozatím si může, stejně jako její investoři, vydechnout.

Soud však považoval za problémový institucionální prodej kryptoměn, který uznal jako neregistrovanou nabídku a prodej investičních smluv. Společnost Ripple prodala svůj token XRP v celkové hodnotě až 728 amerických dolarů různým větším institucionálním investorům, z čehož následně dále financovala svůj vývoj.

Reakce trhů

Jak již bylo zmíněno, tato zpráva potěšila zejména investory kryptoměny Ripple. Po vítězství u soudu nastal na trzích pořádně prudký nárůst. Kryptoměna XRP v jisté chvíli narostla až o 75 % v porovnání se svou hodnotou před vítězstvím u soudu. Pár dny po uklidnění situace se stále její hodnota drží na přibližně +60 %. Je zřejmé, že nejvíce toto rozhodnutí pomohlo kryptoměně XRP, avšak mírný nárůst zažil celý kryptoměnový trh. Ten je však už v tuto chvíli minulostí, ostatní kryptoměny zažily menší útlum a Ripple tak zůstává největším vítězem.

Zpět na burzy


Spor mezi společností Ripple a SEC se táhl již od roku 2020, kdy přišlo zmíněné obvinění o prodeji neregistrovaných cenných papírů. V reakci na toto závažné obvinění přistoupily některé burzy na delistování kryptoměny XRP, mezi nímž nechyběly ani ty největší z nich – Coinbase, či Kraken. Avšak po pozitivním výsledku ve sporu mezi Ripple a SEC se tyto burzy rozhodly XRP zpět zalistovat a v tuto chvíli už je možné ji znovu obchodovat.

„Tyran“, proti kterému je třeba se bránit

Generální ředitel společnosti Ripple, Brad Garlinghouse, byl s výsledkem samozřejmě velmi spokojen, přičemž Americkou komisi pro cenné papíry a burzu (SEC) označil za tyrana, kterému je třeba se bránit. Faktem zůstává, že v krypto světě jde o první případ, kdy SEC odchází ze soudu jako poražený.

Redaktor: Dávid Olejár

Studuje Management na fakultě Podnikohospodářské VŠE a zajímá se o nové technologie, inovace v byznysu, investice a ekonomiku celkově. Radost mu dělá vidět domácí firmy prorazit na globálním trhu a posouvat tak vpřed nejen sebe, ale i celou naši společnost.