zpět

SEC otevírá okno pro ETF ETH: Získávání zpětné vazby

4.4.2024

Komise pro cenné papíry a burzy Spojených států zahájila období pro získání zpětné vazby k třem návrhům na burzovně obchodované fondy (ETF) založené na tržbách etheru.

Snahy o ETF spojené s investicemi Grayscale Investments, Fidelity a Bitwise budou podrobeny třítýdennímu období komentářů, jak uvedly oznámení agentury v úterý, s cílem "získat komentáře k navrhované změně pravidel od zainteresovaných osob."

Navzdory rostoucím nadějím po schválení bitcoinových ETF agenturou v lednu se analytici odvětví stávají méně optimistickými ohledně toho, zda regulátor postupuje stejně i s produkty sledujícími Ethereum (ETH). Komise byla pod tlakem, aby opustila svůj dřívější odpor vůči aplikacím Bitcoinu po zásadní prohře v soudním sporu s Grayscale, a úředníci SEC tvrdili, že jejich následné schválení bitcoinových ETF se nevztahuje na jiné tokeny.

Příchod stáda ETF na bitcoin dramaticky zvýšil investice do tohoto tokenu. Podobný výsledek by byl možný i pro ETH, pokud by agentura kdy schválila podobné produkty. Nicméně, SEC údajně prověřuje, zda by měl být ETH klasifikován jako cenný papír, což by ho postavilo na odlišnou právní úroveň než bitcoin.

Komise pro cenné papíry a burzy Spojených států otevřela okno pro komentáře k třem návrhům na burzovně obchodované fondy (ETF) založené na tržbách etheru.

Snahy o ETF spojené s Grayscale Investments, Fidelity a Bitwise budou podrobeny třítýdennímu období komentářů, jak uvedly oznámení agentury v úterý, s cílem "získat komentáře k navrhované změně pravidel od zainteresovaných osob." Navzdory rostoucím nadějím po schválení bitcoinových ETF agenturou v lednu se analytici odvětví stávají méně optimistickými ohledně toho, zda regulátor postupuje stejně i s produkty sledujícími Ethereum (ETH).

Komise byla pod tlakem, aby opustila svůj dřívější odpor vůči aplikacím bitcoinu po zásadní prohře v soudním sporu s Grayscale, a úředníci SEC tvrdili, že jejich následné schválení bitcoinových ETF se nevztahuje na jiné tokeny. Příchod stáda ETF na bitcoin dramaticky zvýšil investice do tohoto tokenu. Podobný výsledek by byl možný i pro ETH, pokud by agentura kdy schválila podobné produkty. Nicméně, SEC údajně prověřuje, zda by měl být ETH klasifikován jako cenný papír, což by ho postavilo na odlišnou právní úroveň než bitcoin.

Během této doby budou snahy o ETF spojené s Grayscale Investments, Fidelity a Bitwise podrobeny důkladné analýze a diskusi, která má za cíl zhodnotit jejich dopady a přínosy pro trh s kryptoměnami. Tento krok reflektuje snahu regulátora zajistit transparentnost a důvěru ve finanční produkty, které jsou založené na digitálních aktivách.

Komise vyzvala zainteresované strany, aby aktivně přispívaly svými názory a podněty k navrhovaným změnám pravidel týkajících se těchto ETF. Tímto způsobem se snaží zajistit, že veřejnost má příležitost vyjádřit své obavy, podpořit pozitivní aspekty navrhovaných fondů nebo navrhnout případné úpravy, které by mohly zlepšit jejich fungování a ochranu investorů.
Během této období se očekává intenzivní sledování trhu a jeho reakcí na možné schválení těchto ETF, což může mít vliv na ceny etheru a dalších kryptoměn. Investorům i obchodníkům poskytuje tato situace možnost sledovat vývoj a připravit se na případné změny v obchodních strategiích.

Zároveň se diskuse o možném zařazení etheru do kategorie cenných papírů zdůrazňuje důležitost regulace v rámci kryptoměnového prostředí. Tato otázka může mít dalekosáhlé důsledky pro celý trh s digitálními aktivy a jeho budoucí vývoj, a proto si zaslouží pozorné zhodnocení a průzkum ze strany regulátora i veřejnosti.