zpět

Sazby půjdou všude výše

22.3.2022

Koruna po nedělním vystoupení Jiřího Rusnoka v OVM zahájila týden poměrně výrazným posílením. Nutno ale dodat, že se dařilo i ostatním středoevropským měnám.

Koruna vstoupila do nového týdne dalším posílením. Ranní kotace se ještě pohybovaly kolem 24,80 EURCZK, po poledni se kurz dostal ke 24,60 EURCZK. Tam ale dlouho nevydržel a později koruna mírně korigovala k 24,70 EURCZK, kde se nachází i dnes ráno.

Koruna rostla za podpory nedělních slov Jiřího Rusnoka, podle kterého intervence ve prospěch domácí měny jsou možným nástrojem, jak bojovat s inflací a tento nástroj bude na příštím zasedání opět diskutován. Rusnokova slova o pravděpodobném prudkém zpomalení ekonomiky trh ignoroval.

Včera se k měnové politice vyjádřil další člen bankovní rady Tomáš Holub. Ten ale není příliš zastáncem využití intervencí v boji s inflací a raději by se držel standardního nástroje, tedy úrokových sazeb. Sám zřejmě bude příští týden opět hlasovat pro výraznější zvýšení sazeb, 5% hranice pro něj není žádný strop.

Ještě před zasedáním ČNB ale bude dnes pozornost směřovat k maďarské centrální bance. Ta by podle konsensu trhu měla přistoupit k výraznému zvýšení sazeb o 100 bodů na 4,4 %.

K měnové politice se včera vyjádřil i šéf amerického Fedu J. Powell. Ten také mluvil o možném razantnějším zvýšení sazeb, pokud bude nutné zajistit cenovou stabilitu. Po těchto jestřábích slovech pak vzrostly výnosy amerických dluhopisů, naopak akciové indexy zaznamenaly pokles a evropské trhy dnes budou zřejmě tento pokles následovat. Ale kromě měnových politik centrálních bank samozřejmě v centru dění zůstávají události na Ukrajině.

Očekávané události

V regionu dnes zasedá maďarská centrální banka. Ta kvůli vysoké inflaci zřejmě výrazně zvedne úrokové sazby – trh počítá se 100 body nahoru, ale je možné, že centrální bankéři překvapí i výraznějším zvýšením.

Kalendář v eurozóně je dnes prázdný. Eurodolar je po včerejších slovech J. Powella aktuálně na 1,0985 EURUSD.

V USA bude dnes zveřejněn Fed index průmyslové aktivity v Richmondu za březen a večer nás čeká další komentář z Fedu, tentokrát od L. Mesterové. Koruna k dolaru dnes ráno zamířila ke 22,45 USDCZK.