zpět

Sazby na rublu jdou dál dolů

26.5.2022

Ruská centrální banka znovu snižuje hlavní úrokovou sazbu ze 14 % nově na 11 %.

Dnešní snížení sazeb je vcelku překvapením, protože se čekalo, že k tomuto kroku CBR (Centrální banka Ruska) přistoupí až na svém zasedání 10. června.

Postupně se tak ze 20 % sazby dostaly až na dnešních 11 % a zdá se, že není zdaleka všem dnům konec. Posilování rublu je však dvousečné. Na jedné straně je silný rubl potřeba pro levnější nákupy dolarů, ve kterých musí Rusko splácet své závazky a platit tak dluhy.

Na druhé straně silný rubl znamená problém při exportu, který se tak zdražuje a nutně bude znamenat problém pro státní kasu. Zisky z vývozu státních podniků jsou hlavním zdrojem ruského státu.

Bezprostředně po dnešní ranním utažení měnových podmínek ze strany CBR se rubl dál propadá a míří k 60,85 rublům za jeden dolar. Ještě včera ráno se rubl obchodoval za 56,10 USDRUB.

Je možné, že ruští centrální bankéři snížením sazeb zareagovali na včerejší zápis z posledního zasedání Fed. Ten totiž potvrdil další zvedání sazeb na dolaru v rychlém tempu, dolar se tak dnes obchoduje pod 1,0670 EURUSD.