zpět

Sazby na dolaru zatím beze změny

27.1.2022

Americká centrální banka podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na stávající úrovni 0,25 %. Žádné překvapení trhů se tedy nekoná, přesto bankéři přesunou svou pozornost z trhu práce na inflaci.

Nákupy dluhopisů skončí již v březnu neboli finanční injekce pro americkou ekonomiku se blíží k závěru. Je velmi pravděpodobné, že FED zvedne sazby poprvé právě v březnu.

Již na předchozím zasedání FED upozornil, že letos i příští rok utáhne měnovou politiku 3krát. Sazby by se tam letos mohly dostat k 1 % a příští rok ke 2 %. Zde se však otevírá prostor pro velké spekulace o tom, že zda FED nezvedne sazby vícekrát, nebo o více než o 25 bodů.

FED si přesunutí pozornosti na inflaci může dovolit, protože do teď se spíše soustředil na trh práce. Ten v poslední době vykazuje známky slušné kondice, a i když nedošlo ještě k plnému zotavení, vše je na dobré cestě. Potvrzují to data o samotné nezaměstnanosti, ale i o tempu tvorby pracovních míst nebo o počtu žádostí o dávky v nezaměstnanosti.

ECB zatím počítá s tím, že letos se sazbou hýbat nebude. Podobně je na tom i britská centrální banka. Na druhé straně ČNB a další banky středoevropského regionu zvedají sazby už řadu měsíců a stále ujišťují trhy, že budou pokračovat, dokud to bude nutné. Zatím je to však s nevalným účinkem, protože rostou jak sazby, tak ceny zboží na pultech obchodů.

Americký dolar je bezprostředně po dnešním jednání FEDu klidný a obchoduje se v blízkosti 1,1285 EURUSD a 21,68 USDCZK. Jakákoli informace o rychlejším či prudším zvyšování sazeb povede k posílení dolaru. Dá se předpokládat, že koncem tohoto roku bychom se mohli dostat pod hladinu 1,1000 EURUSD.