zpět

Sazby na dolaru jsou nejvýše od roku 2007

14.12.2022

Americká centrální banka Fed dnes zvedla úrokovou sazbu o 50 bodů do pásma 4,25 % - 4,50 %. Dnešní výsledek nebyl pro trhy velkým překvapením a odpovídá cenovému vývoji v USA.

Americké ceny stále rostou tak, jako prakticky všude na světě, ale důležitý je fakt, že tempo zdražování zpomaluje. Listopadové ceny se meziročně zvedly o 7,1 %, zatímco v říjnu šly nahoru o 7,7 %. Pomalejší růst listopadových cen byl dokonce nižší, než jaká byla očekávání trhů. To samo o sobě ochlazuje očekávání na další utahování měnových podmínek Fedu.

Fed si může dovolit jít se sazbou nahoru pomaleji, protože dobré zprávy hlásí i tamní trh práce, a to jak v oblasti nových, tak pokračujících dávek v nezaměstnanosti. Jejich počet je prakticky totožný jako začátkem roku 2020. Příliš rychlý růst sazeb by mohl přiškrtit výkon ekonomiky, což by znamenalo problémy právě na trhu práce, ale tohoto scénáře se zatím Fed bát nemusí.

Další kroky Fedu budou odvislé od růstu cen a vývoji na trhu práce. Pokud vše půjde dobře jako dosud, spotřebitelské ceny by měly postupně snižovat své tempo růstu a pomalu se stáčet v meziročním vyjádření dolů. V žádném případě to neznamená, že by se mělo začít zlevňovat, ale nebude se zdražovat tak rychle.

Strop sazeb Fedu by měl být u hranice 5 %, takže se dá očekávat ještě alespoň jedno zvýšení sazeb.