zpět

Středoamerický Salvador zavádí "víza svobody" BTC s vysokou cenovkou

11.12.2023

Salvador zavádí program občanství na základě investic s požadavkem na investici 1 milionu dolarů do Bitcoinů nebo Tetheru. I když je tento program ve srovnání se sousedními zeměmi nákladný, nabízí jedinečnou cestu k pobytu a potenciálnímu občanství. Zjistěte, jak probitcoinová politika Salvadoru a kontroverze kolem programu z něj dělají zajímavou příležitost pro investory do kryptoměn.

Salvador představil nový program udělování občanství na základě investic, který poskytuje víza k pobytu a cestu k občanství pro 1 000 osob, které jsou ochotny v zemi investovat 1 milion dolarů do Bitcoinu (BTC) nebo Tetheru (USDT). Cena za občanství v Salvadoru je však mnohem dražší než v sousedních zemích, kde programy začínají na 100 000 USD.

Program Adopce na svobodu v Salvadoru

Dne 7. prosince oznámila salvadorská vláda ve spolupráci s vydavatelem stablecoinů Tether "Adopting El Salvador Freedom Visa Program". Tento program nabízí 1 000 občanství bohatým investorům, kteří se zaváží k investici ve výši 1 milionu USD v Bitcoinech nebo USDT, přičemž nevratný vklad ve výši 999 USD se započítává do celkové částky.

I když má program potenciál získat pro Salvador 1 miliardu dolarů, pokud budou všechna místa obsazena, kritici tvrdí, že je v globálním měřítku nekonkurenceschopný. Alistair Milne, zakladatel krypto hedgeového fondu Altana Digital Currency, zdůraznil, že občanství některé ze zemí Evropské unie lze získat za nižší cenu, než je cena salvadorského programu.
Salvador nabízí víza a občanství každému, kdo v zemi investuje 1 milion dolarů (v USDt nebo Bitcoinech).
„Upřímně řečeno nekonkurenceschopné na světovém trhu (občanství EU lze získat za méně peněz)“

- Alistair Milne

Srovnání s jinými zeměmi

Podle údajů poradenské společnosti Henley & Partners zabývající se investiční migrací nabízí Malta program občanství na základě investic za cenu 750 000 eur (Tato investice umožňuje přístup do bezvízového schengenského prostoru EU, který zahrnuje 23 evropských zemí. Sousední karibské státy Salvadoru, jako jsou Antigua a Barbuda, Dominika a Svatá Lucie, nabízejí občanství výměnou za příspěvek 100 000 dolarů do státních rozvojových fondů. Podobné programy mají také Grenada a Svatý Kryštof a Nevis, kde příspěvky začínají na 150 000, resp. 250 000 USD.

Přilákání investorů do kryptoměn pomocí probitcoinových politik

Navzdory vyšší ceně může probitcoinová politika Salvadoru, kterou uzákonil prezident Nayib Bukele, stále přitahovat investory do kryptoměn. Mezi tyto politiky patří uznání Bitcoinu jako zákonného platidla a poskytování daňových výhod technologickým společnostem, které v zemi investují. Je však důležité poznamenat, že Bukeleho prezidentství také čelilo kritice za porušování lidských práv.

Bukele, který nedávno odstoupil z funkce prezidenta, aby se mohl soustředit na svou kampaň za znovuzvolení, zavedl opatření proti vysokému počtu vražd v Salvadoru. V důsledku toho došlo k 66 000 zadržení, z nichž mnohé Amnesty International označila za "závažné porušování lidských práv".
Nový salvadorský program udělování občanství na základě investic je sice ve srovnání s jinými zeměmi dražší, ale nabízí jedinečnou příležitost pro bohaté investory, kteří se zajímají o Bitcoin a chtějí těžit z probitcoinových politik země. I když program nemusí být na globálním trhu konkurenceschopný, potenciální finanční zisky a možnost stát se součástí rostoucího ekosystému Bitcoinu v Salvadoru z něj mohou pro některé stále dělat atraktivní možnost.