zpět

Růst výrobních cen v lednu zpomalil jen mírně

28.2.2023

Dnes dopoledne zveřejněný lednový výsledek domácího Indexu cen výrobců (PPI) ukázal dle očekávání na meziroční zpomalení růstu z prosincové hodnoty 20,1 %.

Jde ale o výrazně menší pokles, než se čekalo, protože odhady hovořily o poklesu až o 50 bb. tedy k hranici 15 %, realita nakonec odpovídá hodnotě 19 %. Výrazně nad očekávání vzrostly výrobní ceny v meziměsíčním vyjádření, když se počítalo s výsledkem 2,5 %, realita ale skončilo hodnotou 5,8 % a meziměsíčně se ceny ve výrobě zvýšily nejrychleji za poslední rok.

Na meziročním růstu cen se v nejvyšší míře podílelo zdražení elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 35,7 %. Dokonce o 82 % vzrostly meziročně ceny černého a hnědého uhlí. Voda a její úprava, rozvod a obchod s ní pak podražil o 16,3 %.

V dalších měsících očekáváme pozvolné zpomalování růstu především z důvodu výrazného zklidnění na trzích s energiemi. V druhé polovině roku by pak pokles cen měl být výrazně vyšší z důvodu vyšší srovnávací základny především v oblasti energií.

Ve srovnání s okolními zeměmi je tuzemský výsledek o něco vyšší. V Polsku byl v lednu naměřen růst výrobních cen o 18,5 % a v Německu o 17,8 %. Výsledky ze Slovenska a Maďarska ze leden ještě nebyly uveřejněny.