zpět

Růst průmyslových cen v Německu pokračuje

20.10.2022

Ceny průmyslových vstupů v Německu v září znovu vzrostly. Inflace ve Velké Británii opět stoupla. Koruna bez výraznějších pohybů.

Včerejší obchodování se na české koruně neslo v podobném duchu jako předchozí týdny, kdy naše domácí měna postrádá výraznější impulsy k posilování, naopak směrem nahoru kurz drží stále intervenující ČNB. Aktuální kotace se tak pohybují v okolí 24,55 EURCZK a je zřejmé, že minimálně do zasedání Evropské centrální banky příští týden se podmínky výrazněji měnit nebudou. Vývoj na evropských trzích včera provázel negativní sentiment a zvyšující se averze k riziku, ztrátám na hodnotě se tak neubránily ani měny okolních zemí, maďarský forint i polský zlotý včera převážně ztrácely. Makroekonomický kalendář včera příliš zajímavých zpráv nepřinesl, za zmínku stojí jen míra spotřebitelské inflace ve Spojeném království, která se v září vrátila na červencovou hodnotu 10,1 % v meziročním srovnání a překonala tak nepatrně očekávání trhu. Britské libře to ale příliš nepomohlo a na páru s českou korunou se drží opět o něco níže, aktuální kurz se nachází okolo 28,15 GBPCZK.

Americký dolar včera těžil ze zvýšené averze k riziku na eurových trzích a na hlavním měnovém páru se dokázal vrátit pod hranici 0,9800 EURUSD. Vůči české koruně včera dolar posílil zpět nad 25 korunovou hranici, kurz se aktuálně zabydluje v rozmezí 25,08 až 25,15 USDCZK. Ze Spojených států dnes dorazí statistika prodejů nových domů a také údaje o týdenním počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. V plánu je také říjnový odhad indexu výrobní aktivity v okolí Philadelphie a také projevy některých centrálních bankéřů Fedu.

Více k očekávaným událostem ZDE