zpět

Růst pracovních míst v USA opět nad odhady trhu

5.4.2024

Nejnovější NFP report mapující přírůstek nových pracovních míst mimo zemědělský sektor ve Spojených státech opět vykázal velmi solidní data. Odloží Fed snižování sazeb?

Americká ekonomika přidala v březnu 303 tisíc nových pracovních míst, což je nejlepší výsledek za posledních 10 měsíců a také výrazně nad odhady trhu ve výši 200 tisíc. Revize únorových a lednových dat nakonec přinesla vyšší zaměstnanost dohromady o 22 tisíc, než bylo dříve reportováno, což ukazuje na pokračující robustnost amerického pracovního trhu.

Míra nezaměstnanosti zároveň klesla na 3,8 % z 3,9 %, přičemž ekonomové v průměru očekávali, že míra nezaměstnanosti zůstane stabilní na úrovni 3,9 %. Průměrný hodinový výdělek vzrostl v březnu o 0,3 % oproti 0,2 % v únoru (revidováno z + 0,1 %), což také odpovídá tržním odhadům.

Dnešní data tak opět dávají americkému Fedu možnost zaujmout více opatrný postoj při rozhodování, kdy zahájit cyklus snižování úrokových sazeb. Aktuálně se očekává první snížení na červnovém zasedání, existuje však možnost, že se termín bude v návaznosti na dobrá data ještě posouvat. Americký dolar po zveřejnění posílil z 1,0840 EURUSD pod hladinu 1,0800 EURUSD, na páru s českou korunou kurz šplhá nad 23,45 USDCZK.