zpět

Růst domácí inflace zpomalil

12.9.2022

Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejnil srpnový výsledek spotřebitelské inflace. Očekávání bylo nastaveno na zrychlení růstu cen o 17,7 % meziročně a 0,8 % meziměsíčně. Po více než roce jsme se ale dočkali zpomalení růstu cen a výsledků 17,2 resp. 0,4 %. Meziměsíční růst cen je nejnižší od února tohoto roku.

Na zpomalení meziročního růstu cen položek spotřebitelského koše se v největší míře podílelo zmírnění růstu cen pohonných hmot. V relativním srovnání naopak nejvíce vzrostly náklady na bydlení, když elektřina zdražila o 34,6 %, zemního plynu o 61,4 % a tuhých paliv o 45,8 %. Především díky růstu cen stavebních prací a materiálu vzrostly náklady vlastnického bydlení o 18 %, ale i to ve srovnání s červencem znamená mírné zpomalení růstu.

V oddíle potravin nejvíce od loňského srpna podražila mouka (64,2 %), polotučné mléko (48,7 %), tuky a oleje (49,8 %), cukr (34 %) či vejce (24,1 %).

Na další vývoj domácího CPI bude mít značný dopad to, jaké nástroje představí Evropská komise resp. česká vláda ve vztahu k ceně elektřiny event. zemního plynu. V případě varianty regulace cen nebo jejich zastropování se dá do konce roku čekat pozvolný pokles cenové hladiny. Od začátku příštího roku, vzhledem k vysoké srovnávací základně, by mělo být zpomalování růstu ještě výraznější.