zpět

Růst cen v USA ustupuje

10.11.2022

Spotřebitelská inflace ve Spojených státech zpomalila v říjnu na 7,7 % v meziročním srovnání z 8,2 % v předchozím měsíci, přičemž trhy čekaly pokles "pouze" na 7,9 %.

Jádrová složka inflace, která nezahrnuje potraviny a energie, klesla meziročně ze záříjového růstu 6,6 % na 6,3 % v říjnu. Výsledek poukazuje na zlepšení v oblasti dodavatelských řetězců, o čemž hovoří data vztahující se k cenám zboží, naopak sektor služeb se růstu nevyhnul.

Komentáře představitelů amerického Fedu, které by ovlivnily trh před zveřejněním nové statistiky růstu cen, naznačovaly více holubičí postoj, než tomu bylo v minulých týdnech. Williams z newyorského Fedu komentoval, že "dlouhodobější inflační očekávání ve Spojených státech zůstala pozoruhodně stabilní na úrovních, které jsou v zásadě konzistentní s dlouhodobějším cílem měnového výboru". Taktéž předseda richmondského Fedu Barkin zopakoval svou podporu ohledně snižování tempa růstu sazeb. Barkin také nadále naznačoval, že vrchol sazeb dost možná dosáhne vyšších hodnot, než se dříve předpokládalo, přičemž trhy odhadují, že by se výpůjční náklady měly dostat přes 5% hladinu do poloviny roku 2023. Holubičího nastavení se držel i předseda chicagského Fedu Evans, který také včera pro Bloomberg uvedl, že je třeba zpomalit tempo zvyšování úrokových sazeb.

Americký dolar před zveřejněním klíčových makrodat zpevňoval, zejména pak kvůli zvýšenější averzi k riziku na trzích v souvislosti s bankrotem kryptoměnové burzy FTX. Pro kryptoměnový trh tak selhání FTX může znamenat zprávu, že v krypto světě neexistuje žádný věřitel poslední instance, na rozdíl od státem emitovaných měn, kde tuto roli hrají centrální banky. Po zveřejnění spotřebitelské inflace dolar výrazně oslabuje nad 1,0130 EURUSD, na páru s českou korunou se nachází v blízkosti 24,00 USDCZK.