zpět

Růst cen v Turecku zpomaluje, ale...

5.6.2023

Dnes zveřejněný výsledek turecké spotřebitelské inflace ukázal zpomalující trend růstu cen. V květnu si spotřebitelé v Turecku za své nákupy připlatili v průměru o 39,6 % více než ve stejném měsíci roku 2022. V předchozím měsíci se ceny meziročně zvýšily o 43,7 %.

Jde o sedmý měsíc v řadě, kdy růst spotřebitelských cen v Turecku klesá a zároveň nejnižší hodnota růstu od prosince 2021. Je ale potřeba znát hlavní důvod poklesu. Před tamními prezidentskými volbami slíbil nyní znovuzvolený Recep Tayyip Erdoğan domácnostem, že po celý rok budou mít dodávky zemního plynu do limitu 25 kubických metrů zdarma. Díky tomu se také v meziměsíčním vyjádření spotřebitelské ceny v Turecku v průměru nezvýšily, což se stalo poprvé od roku 2008. Také je třeba započítat fakt již tak vysoké srovnávací základny loňského roku.

Turecko problém výrazných růstů cen tak zdaleka vyřešený nemá. Požár navíc aktuálně hasí tím, že ze svého dotuje spotřebu plynu domácností a zvyšuje tak již dost výrazný tlak na tamní veřejné rozpočty.